foto: LETA
Rīgas Austrumu slimnīcā pašlaik trūkst 140 ārstu un 120 māsu
Esi vesels
2020. gada 29. novembris, 08:38

Rīgas Austrumu slimnīcā pašlaik trūkst 140 ārstu un 120 māsu

LETA

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) patlaban ir 140 ārsta vakances, liecina slimnīcas apkopotie dati.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kopumā tie ir 13% no kopējā ārstu skaita slimnīcā. Teju tikpat daudz brīvo vakanču ir arī māsu kategorijā, kur patlaban trūkst 120 māsas jeb aptuveni 7% no kopskaita.

Proporcionāli vislielākais trūkumus ir māsu palīgu un sanitāru vidū. Lai gan brīvas ir tikai 75 šādas vakances, to apmērs veido 18% no māsu palīgu un sanitāru kopskaita.

Austrumu slimnīca ir galvenā Covid-19 pacientu ārstniecības iestāde Latvijā. Tajā ārstējas teju puse no visiem Covid-19 stacionētajiem pacientiem valstī. Līdz ar to sakarā ar pieaugošo stacionēto Covid-19 pacientu skaitu, slimnīcā arvien vairāk ir nepieciešami cilvēkresursi.

Kā ziņots, iepriekš ārstniecības iestādes valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis aģentūrai LETA pavēstīja, ka slimnīcās aug pieprasījums pēc papildu cilvēkresursiem, tāpēc Austrumu slimnīca plāno piesaistīt studentus un brīvprātīgos ar Covid-19 saistīto funkciju veikšanai.

Austrumu slimnīca ir ne tikai primārā vieta, kur tiek ārstēti Covid-19 pacienti, bet tā arī nodrošina Covid-19 testu veikšanas zvanu centra un analīžu nodošanas punktu darbību.

Vajadzība pēc papildu cilvēkresursiem noteikti ir, neslēpa Paeglītis. "Mums ir analīžu paņemšanas punkti, kur ir vajadzīgas palīdzīgas rokas. Ne vienmēr tam ir jābūt mediķim. Protams, mediķis paņem analīzes, bet ir daudz citi rakstu un informācijas ievadīšanas darbi, kur palīdzība būtu ļoti noderīga," skaidroja slimnīcas valdes priekšsēdētājs.

Covid-19 pacienti tiek stacionēti arī citās lielajās un reģionālajās slimnīcās, līdz ar to tiek atvieglots Austrumu slimnīcas darbs un ārstniecības iestāde netiek pārslogota. Citu slimnīcu iesaistes rezultātā Austrumu slimnīca arī var neierobežot ambulatorās pacientu pieņemšanas, kas savukārt nozīmē, ka liela daļa pacientu ārstniecības iestādē nenonāk akūtos stāvokļos, kad nepieciešama neatliekama stacionēšana.