Dzīvības loterija
2020. gada 15. novembris, 09:05

Personāls pie Covid-19 pacientiem nācis ļoti reti. Liepu ģimene vērsīsies Veselības inspekcijā

Jauns.lv

Līdz šim vistraģiskāk Covid-19 infekcija Latvijā ir skārusi Liepu ģimeni no Talsiem. Nedēļas laikā, divās dažādās slimnīcās, no koronavīrusa mira gan tētis, gan meita. Pēc piedzīvotā un uzklausot mirušās meitas palātas biedres stāstīto, ģimene nolēmusi vērsties Veselības inspekcijā, lūdzot izvērtēt gan sniegto medicīnisko palīdzību, gan elementāru pacientu aprūpes trūkumu Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā, informē Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Diāna Šteinberga, kas atradās vienā izolatorā ar Lieni Liepu, stāsta, ka viņai visu laiku bijis ļoti grūti, trūcis skābeklis. 

Vienā istabā abas atradušās piecas dienas.

"Nebija jau, kas palīdz. Viņa nevarēja piecelties, uz tualeti aiziet," stāsta Diāna, norādot, ka apkalpojošais personāls pie pacientiem nācis ļoti reti. To varēja sazvanīt vienīgi pa mobilo telefonu. 

Kad Lienei palicis slikti un viņa noģībusi, nav bijusi iespēja pat viņu iecelt atpakaļ gultā. 

Tāpat trūcis pat silta dzēriena. Savukārt brokastis, pusdienas un vakariņas atstātas aiz durvīm - uz palodzes. Jāteic gan, ka Lienei nav bijis spēka, lai vispār aizietu ēdienam pakaļ. Ēdienu viņai klāt pienesusi Diāna. 

Pēc pārvešanas uz Rīgu sieviete mira. Ģimenei šī ir dubulta traģēdija, jo Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā no vīrusa mira arī tētis. Kādu laiku Ventspilī ārstējās abi. 

Vai Lienes ātrāka pārvešana uz Infektoloģijas centru Rīgā nebūtu glābusi viņas dzīvību? Šādu jautājumu uzdod viņas ģimene. 

"Cik reizes dienā pacients tiek apmeklēts? Tēvs stāstīja, ka pie viņa gandrīz neviens neatnāk. Katetrs ir izrauts,  zāles, iespējams, tek gultā.

Tad ierīkojiet kameras! Ieejiet aplūkot, vismaz paverot durvis un pārliecinoties, vai tas pacients maz ir gultā! Es gribētu saņemt atbildes uz vismaz daļu no maniem jautājumiem, ko varētu sniegt Veselības inspekcija vai kāda cita institūcija," stāsta Kalvis Liepa, kurš zaudējis gan tēvu, gan māsu. 

Slimnīcā skaidro, ka infektologs palātā ieiet vienu reizi dienā, savukārt medicīnas māsas - vismaz trīs reizes. 

Ārsts, kurš bija atbildīgs par Lienes ārstēšanu, konsultējies arī ar speciālistiem Rīgā. 

"Nav specifiskas ārstēšanas, vismaz tādas nav pieejamas mūsu slimnīcā. Mēs ārstējam simptomus, nevis slimību. Mēs vadāmies pēc ieteikumiem, ko mums sniedz Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca un Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca. Par šo konkrēto gadījumu es konsultējos ar abu slimnīcu speciālistiem," skaidro Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas galvenais ārsts Edijs Ilziņš. 

Slimnīcā nav konstatēti pārkāpumi, bet, kad no ģimenes tiks saņemts iesniegums, tad tā esot gatava sadarboties ar Veselības inspekciju.