Runā speciālists
2020. gada 13. novembris, 21:09

Kas jāņem vērā, izvēloties zobu birsti un pastu

"100 Labi Padomi"

Gribi saglabāt labu zobu veselību un skaistu smaidu? Tad pats svarīgākais ir pareiza zobu kopšana ikdienā, kā arī regulāri zobārsta un higiēnista apmeklējumi. Iesaka aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Zobu kopšanas līdzekļu klāsts ir ļoti plašs, tāpēc ir būtiski saprast savu zobu stāvokli un individuālās vajadzības.

Kādi ir zobu pastu veidi?

Profilaktiskās jeb higiēniskās – universālas zobu pastas, kas aizkavē kariesa rašanos un atsvaidzina. Var lietot ikdienā visa ģimene, izņemot bērnus.

Ārstnieciskās – paredzētas smaganu iekaisuma apkarošanai vai kariesa gadījumā, vai jutīgiem zobiem. Dažās no tām ir vairāk antibakteriālo līdzekļu un specifiskas vielas, tās paredzētas lietošanai kursa veidā, ne ikdienā un to lietošanu var ieteikt zobārsts vai higiēnists.

Balinošās – populāras, jo palīdz uzlabot zobu toni. Sastāvā visbiežāk ir vairāk abrazīvo vielu, kas mehāniski atbrīvo zobus no dažādām paliekām uz zobu virsmas. Ilgstoši lietojot, var bojāt zobu emalju un zobi var kļūt jutīgi.

Arvien populārākas kļūst arī dabīgās zobu pastas, kuru sastāvā nav sintētisku vielu. Antibakteriālās īpašības nodrošina ēteriskās eļļas, piemēram, piparmētru, tējaskoka, rozmarīna. Mazāk abrazīvo vielu, var lietot gan ikdienā, gan ārstniecībā.

Zobu birstes

Zobu birste katram būs individuāla, jo tās atšķiras pēc lieluma un formas, kāta, saru materiāla un mīkstuma pakāpes. Ieteicamais zobu birstes izmērs ir 2,5–3 cm gara galviņa, bet tās kātam jābūt ērti satveramam un neslīdošam. Zobiem un smaganām saudzīgākās būs mīksto (soft) saru zobu birstes, kas ir arī elastīgākas, tāpēc var piekļūt arī grūti aizsniedzamām vietām. Ja nav īpašu sūdzību, iesaka vidēji cietas zobu birstes (medium). Retāk lieto cietās (hard) zobu birstes. Elektriskās zobu birstes, pareizi lietojot, aplikumu noņem labāk. Taču pats svarīgākais neatkarīgi no zobu birstes veida ir regulāri, vismaz reizi trīs mēnešos, to mainīt.

Izvēloties zobu kopšanas līdzekļus bērniem, jāņem vērā bērna vecums. Bērni nedrīkst lietot zobu pastas ar pārāk lielu fluora daudzumu – līdz 3 gadu vecumam tie var būt 500 ppm, bet 3–6 gadiem – 1000 ppm.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās