foto: Pixabay
Jauns tests atklāj Covid-19 vīrusu sekunžu laikā
Runā speciālists
2020. gada 8. novembris, 05:03

Jauns tests atklāj Covid-19 vīrusu sekunžu laikā

Kas Jauns Avīze

Velsā Lielbritānijā izstrādāts tests ļauj teju acumirklīgi noteikt jauno koronavīrusu izelpā.

Posts, ko pasaulei atnesa jaunais koronavīruss

gallery icon
31

Kompānija "Imspex Diagnostics" sola, ka masveida lietošanai testi būs pieejami būs pusgada, ja būs finansējums. "Izredzes, es domāju, ļoti iedvesmo," teic uzņēmuma dibinātājs un vadītājs Santijs Domingess.

Piedaloties Lafboro universitātes pētniekiem, pirmie izmēģinājumi slimnīcās Edinburgā (Skotijā) un Dortmundē (Vācijā) ir cerīgi – infekciju var atklāt dažās sekundēs, negaidot stundas līdz rezultātam. Pilna pārbaude prasa dažas minūtes, raksta britu medicīnas žurnāls "Lancet".

Šāds tests būtu ļoti pieprasīts, ne tikai medicīnā, bet arī aviācijā, tūrisma nozarē, darbā ar migrantiem. "Elpas paraugu var paņemt ātri, tas nav invazīvi, nav vajadzīgs īpaši sagatavots cilvēks, un pēc dažām minūtēm jau ir rezultāts," klāsta Domingess. Tas ir svarīgi arī gripas epidēmijas laikā, jo simptomi iesākumā ir līdzīgi.

Ierīce izstrādāta, balstoties uz tehnoloģiju, kas sākotnēji radīta plaušu vēža diagnostikai un lai ātri atšķirtu bakteriālu infekciju no vīrusu izraisītas.

foto: PA Images
Koronavīrusa tests Neapoles lidostā – pagaidām tas ir nepatīkams, paraugs jāņem no aizdegunes un kakla.

Šajā gadījumā analizē elpas paraugu, tajā iesmidzinot nenoturīgus ķīmiskos elementus, kas spēj uzrādīt koronavīrusa klātbūtni. Testos tas izdevies 80% gadījumu, atšķirot Covid-19 no citām slimībām, piemēram, astmas vai bakteriālās pneimonijas.

Izmēģinājumos Edinburgā izdevies atšifrēt ķīmiskos elementus, kas ļauj ar lielu ticamību noteikt slimības smagumu un nāvējoša iznākuma risku. Tiesa, pagaidām jaunie testi pārbaudīti ar apmēram tikai 100 pacientiem.

Dzīve un nāve Covid-19 pacientu nodaļās visā pasaulē [Brīdinām, nepatīkami skati!]

gallery icon
44