foto: LETA
Veselības ministrija: šobrīd varam saglabāt esošos Covid-19 ierobežojumus, bet tie ir atbildīgi jāievēro
Esi vesels
2020. gada 25. septembris, 17:21

Veselības ministrija: šobrīd varam saglabāt esošos Covid-19 ierobežojumus, bet tie ir atbildīgi jāievēro

Jauns.lv / LETA

Ņemot vērā, ka patlaban Covid-19 izplatība Latvijā ir kontrolēta, šobrīd varam saglabāt esošos ierobežojumus, bet tie ir jāievēro atbildīgi, norādīja Veselības ministrijas (VM) pārstāve Anna Strapcāne.

Ministrijā skaidro, ka šis ir tas brīdis, kad īpaši svarīgi ir atcerēties par piesardzības pasākumiem, lai saslimstība ar Covid-19 strauji nepieaugtu.

Līdz ar to VM aicina darba devējus iespēju robežās atgriezties pie attālinātā darba. Tāpat darba vietās būtu jādomā par citiem piesardzības pasākumiem, piemēram, aicinot darbiniekus lieki nepulcēties koplietošanas telpās un darba sanāksmes organizēt attālināti.

VM norādīja, ka kopā ar epidemiologiem rūpīgi analizē situāciju, un patlaban Covid-19 izplatība Latvijā ir kontrolēta. Tas nozīmē, ka ir zināms, kur cilvēki ir inficējušies, turklāt liela daļa ir inficējušies ārzemēs. "Tajā brīdī, kad, izvērtējot riskus, nonāksim pie secinājuma, ka ir nepieciešams kaut ko mainīt esošajās prasībās, iniciēsim šīs izmaiņas valdībā," klāstīja ministrijas pārstāve.

Ministrijā uzsver, ka arī sabiedrībā ir svarīgi neaizmirst distancēšanos, roku mazgāšanas un dezinfekcijas nozīmi. VM tādējādi aicina izvērtēt jebkura ārzemju brauciena nepieciešamību, kā arī prasību ievērot desmit dienu pašizolāciju.

VM aicina ikvienu rūpīgi izvērtēt savu veselības stāvokli - ja cilvēks ir slims, ir jāpaliek mājās, lai neapdraudētu savus kolēģus. Tas attiecas ne tikai uz Covid-19, bet jebkuru infekciozu saslimšanu.

Tāpat VM aicina ikvienu iedzīvotāju, kurš to vēl nav izdarījis, lejupielādēt un lietot aplikāciju "Apturi Covid", kas ļaus ātrāk noteikt vai cilvēkam ir bijusi saskarsme ar personu, kura ir saslimusi ar šo slimību. "Šādā veidā jūs gan palīdzēsiet epidemiologiem viņu darbā, gan varēsiet savlaicīgāk īstenot pasākumus, lai pasargātu jūsu ģimenes locekļus, draugus, kolēģus un citus apkārtējos cilvēkus," akcentē VM.

Jau ziņots, ka VM galvenais infektologs Uga Dumpis šajā sakarā pauda, ka saistībā ar Covid-19 izplatības pieaugumu darbiniekiem būtu pēc iespējas jāstrādā no mājām, savukārt slimnīcās un sociālās aprūpes iestādēs jāierobežo apmeklētāju skaits un stingri jāievēro sejas masku lietošana.

Viņš citu starpā norādīja, ka augstskolās klātienē vajadzētu darīt tikai to, ko nav iespējams kvalitatīvi nodrošināt distancēti. Gadījumā, ja sabiedriskais transports ir pārpildīts un nav iespējams ievērot distanci, kas ir lielāka par vienu metru, infektologs rekomendē masku vai kvalitatīvu sejas aizsegu lietošanu. Tas pats attiecas arī uz tālbraucēju autobusiem un vilcieniem.

"Te gan jāuzsver, ka ir ārkārtīgi svarīgi maskas lietot pareizi - deguns nedrīkst būt ārā, arī nēsājot masku ap kaklu mērķis netiks sasniegts," skaidroja eksperts, piebilstot, ka pirms un pēc maskas uzlikšanas ir jādezinficē rokas.