foto: Pixabay
ASV lakricas konfekšu ēšanas dēļ miris vīrietis
Vīrietis neilgi pirms nāves no sārtajām konfektēm ar augļu garšu pārgāja uz lakricu saturošu našķi.
Runā speciālists
2020. gada 24. septembris, 19:45

ASV lakricas konfekšu ēšanas dēļ miris vīrietis

Jauns.lv

Masačūsetsas štatā ASV sava paraduma dēļ – ik dienu apēst vismaz pa paciņai lakricas – nomiris kāds vīrietis. To, ka nāve patiešām varētu būt saistīta ar lakricas ēšanu, apstiprinājuši vairāki ārsti, kuri pētījuši šo gadījumu, vēstī BBC.

54 gadus vecais vīrietis, kura identitāte netiek atklāta, ik dienas apēda aptuveni pusotru paciņu lakricas konfekšu. Vīrieša nāve iestājās pēkšņi, brīdī, kad viņš atradās ātrās ēdināšanas restorānā.

Šis gadījums tika aprakstīts “New England Journal of Medicine”, kur viņa ārsts norādīja – pie vainas bijusi glicirizīnskābe, kas atrodama šajā našķī.

“Mēs uzzinājām, ka pacienta uzturs bijis nepilnvērtīgs, un viņš ēdis daudz konfekšu. Vai viņa slimība varētu būt saistīta ar konfekšu ēšanu?” – vaicāja ārsts Eleizers Edelamans. Viņš skaidro, ka pētījumi uzrāda – glicirizīnskābe var izraisīt "hipertensiju, hipokaliēmiju, metabolisko alkalozi, letālas aritmijas un nieru mazspēju" - tas viss tika novērots arī šim pacientam.

Hipokaliēmija ir stāvoklis, kad kālija līmenis cilvēka asinīs kļūst bīstami zems.

Izskanējis, ka pacients dažas nedēļas pirms nāves nomainīja savu ikdienā patērējamo našķi - ja iepriekš viņš ēda sarkanas krāsas želejkonfektes ar augļu garšu, tad pēdējās dienās pieturējās pie lakricas konfektēm.

Šajā aprakstā versijai, ka tieši lakrica bijusi pie vainas, piekritis vēl viens ārsts Endrjū Lundkvists, kurš uzrakstīja: “Turpmākajā izpētē atklājās, ka nesenā pāreja uz lakricu saturošajām konfektēm varētu būt visticamākais iemesls hipokaliēmijai,” viņš saka.

Tēmas