foto: Shutterstock.com
Pieaug skolās atklāto Covid-19 gadījumu skaits - inficētie apstiprināti septiņās mācību iestādēs, tostarp universitātē
Esi vesels
2020. gada 22. septembris, 15:22

Pieaug skolās atklāto Covid-19 gadījumu skaits - inficētie apstiprināti septiņās mācību iestādēs, tostarp universitātē

Jauns.lv / LETA

Latvijā pieaug mācību iestādēs atklāto Covid-19 gadījumu skaits un patlaban inficētie reģistrēti piecās skolās, kā arī vienā augstskolā un bērnudārzā, otrdien žurnālistiem pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors, epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Arī no pirmdien atklātajiem 34 gadījumiem viens ir saistīts ar skolu, atklāja epidemiologs. SPKC dati rāda, ka kopumā vakar Covid-19 konstatēts pieciem cilvēkiem, kas ir skolas vecumā.

Pēc eksperta sniegtās informācijas, teju visos gadījumos atklāts tikai viens saslimšanas gadījums visā mācību iestādē, un inficēšanās nav notikusi pašā izglītības iestādē, tomēr inficēti bērni tajās ir pabijuši.

Vienā gadījumā gan esot notikusi iekšējā infekcijas izplatīšanās, atzīmēja Perevoščikovs.

Viņš skaidroja, ka runa ir par klasi, kurai iepriekš tika noteikta mājas karantīna pēc Covid-19 gadījuma atklāšanas. Šis inficēšanās gadījums nācis gaismā epidemioloģiskās izmeklēšanas rezultātā.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā apliecināja, ka pēdējās dienās saslimšana ar Covid-19 konstatēta Rīnūžu vidusskolā un pirmsskolas izglītības iestādē "Blāzmiņa", kas abas atrodas Vecmīlgrāvī.

SPKC apstiprināja, ka visi mācību iestādēs konstatētie Covid-19 saslimšanas gadījumi joprojām ir aktīvi, proti, saslimušie vēl nav izveseļojušies.

Inficēšanās ar Covid-19 aizvadītajā nedēļā atklāta arī kādam vispārējās izglītības iestādes pedagogam un kādam augstskolas studentam. Zināms, ka šis students mācās Latvijas Universitātē.

Universitātē skaidro, ka šādiem gadījumiem ir mobilizēti darba drošības speciālisti, kuri informāciju no SPKC saņēma savlaicīgi un šobrīd ir veikuši visus nepieciešamos drošības pasākumus, lai studenti un pasniedzēji droši varētu uzturēties LU telpās.

"Pie konkrētā gadījuma jāmin, ka mēs aktīvi sadarbojamies ar SPKC," skaidro universitātes pārstāve Sindija Gāvere. Visas apzinātās kontaktpersonas, kuru vidū ir gan studenti, gan pasniedzēji, atrodas karantīnā. Tomēr kopējo karantīnā esošo personu skaitu mācību iestādē neatklāj.

Vienlaikus ir veiktas nepieciešamās izmaiņas mācību procesā, lai visiem šiem cilvēkiem nodrošinātu iespēju turpināt mācību un darba procesu attālināti līdz noteiktās karantīnas beigām. Šobrīd aktuālā informācija vēstī, ka tālāki saslimšanas gadījumi nav notikuši.

Tāpat LU ir centralizējusi par Covid-19 saslimušo informācijas nodošanu universitātei, lai iespējami operatīvāk varētu veikt visus drošības pasākumus. Studentiem un darbiniekiem ir jāinformē LU, zvanot uz tālruni 26189898 vai rakstot uz "covidtrauksme@lu.lv", ja SPKC apstiprina saslimšanu. Protams, LU ir tiešais kontakts ar SPKC šādos gadījumos, taču tiešā saziņa ļauj reaģēt operatīvāk uz pārējo informēšanu un papildu drošības darbību veikšanu, atzīmē universitātē.

Jau ziņots, ka Rīgas Austrumu vidusskola bija pirmā mācību iestāde, kurā šoruden tika konstatēta saslimšana ar Covid-19. Vēlāk atklājās, ka Covid-19 slimnieks konstatēts arī Daugavpils 16.vidusskolā. SPKC pārstāve stāsta, ka no piektdien jaunatklātajiem 17 Covid-19 inficēšanās gadījumiem viens ir saslimšanas gadījums pedagogam vispārizglītojošā skolā Rīgā. Šajā gadījumā noteiktas inficētā kontaktpersonas, kas ir vienas klases ietvaros.