foto: ekrānuzņēmums no video
Perevoščikovs: neatklāto Covid-19 gadījumu skaits Latvijā ir niecīgs
Runā speciālists
2020. gada 9. septembris, 16:20

Perevoščikovs: neatklāto Covid-19 gadījumu skaits Latvijā ir niecīgs

Jauns.lv

“Neatklāto gadījumu skaits Latvijā ir niecīgs. Mēs esam identificējuši 80% no inficēšanās gadījumiem,” par to, kā veicas ar Covid-19 inficēšanās avotu atklāšanu, RīgaTV 24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

“Mēs gribam, lai cilvēki mums uzticas, tas palīdz risināt jautājumus. Ja cilvēki ir atklāti, mēs varam atrast gan infekcijas avotus, gan kontaktpersonas,” sacīja epidemiologs. Viņš arī skaidroja, ka informācija par inficēšanos tiekot izpausta tikai tajos gadījumos, kad tas patiešām ir nepieciešams, kad, piemēram, neesot iespējams identificēt kontaktpersonas, kuras braukušas konkrētā autobusā.

Kas attiecas uz tikko atklāto gadījumu Rīgas Austrumu vidusskolā, kuras audzēknis un viņa māte inficējušies ar Covid – 19, tad ikviena kontaktpersona esot apzināta un identificēta uzreiz.

Runājot par to, cik ir tādu gadījumu, kad nav iespējams noteikt inficēšanās avotu, SPKC departamenta direktors norādīja: “Nevar garantēt, ka visi gadījumi tiks identificēti, bet neatklāto gadījumu skaits Latvijā ir niecīgs. Mēs esam identificējuši 80% no inficēšanās gadījumiem.”

Atgādinām, ka Latvijā pirmie gadījumi, kad nebija nosakāma infekcijas izplatības epidemioloģiskā ķēde un notika infekcijas izplatība sabiedrības iekšienē, tika konstatēti šā gada marta beigās, taču šādu gadījumu skaits gan tad, gan tagad ir ļoti niecīgs. Kas vēlreiz pierāda to, ka galvenā inficēšanās ar Covid – 19 saistāma tieši ar ceļošanu.