foto: Vida Press
Vai pludmalēs jāvalkā aizsargmaskas?
Lai arī pludmalēs šobrīd pulcējas tūkstošiem cilvēku, infektologi nav noteikuši, ka tajās būtu jālieto sejas aizsargmaskas.
Esi vesels
2020. gada 20. augusts, 04:28

Vai pludmalēs jāvalkā aizsargmaskas?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Covid-19 pandēmijas sakarā dažādi ierobežojumi ik pa laikam tiek mīkstināti, tad atkal pastiprināti. Pārsvarā tie attiecas uz vietām, kur pulcējas liels skaits ļaužu. Vienas no šādām vietām ir pludmales, uz kurieni tagad tūkstošiem cilvēki traucas baudīt vēl pēdējos ūdenspriekus, jo ūdens temperatūra šobrīd ir „kā piens”. Bet vai piesardzības dēļ liedagā nebūtu jālieto arī sejas aizsargmaska?

To Jauns.lv jautātāja Paula Stradiņa klīniskās universitātes speciālistiem, jo tieši viņi izvērtē, kur ir un kur nav nepieciešams valkāt sejas aizsargmaskas. Vai vispār ir jēga masku valkāt pludmalē? Slimnīcas Komunikācijas daļas vadītāja Janita Veinberga skaidro: 

„Aizsargmasku lietošanai ir jēga tur, kur infektologi to noteikuši un dažādās valstīs prasības ir stipri atšķirīgas, jo lēmumi tiek pieņemti skatoties uz saslimušo skaita pieaugumu/kritumu. Pie mums šobrīd masku jāuzliek ārstniecības iestādes apmeklējuma laikā, bet sabiedriskās vietās – veikalos, sabiedriskajā transportā, pasākumos, nav prasības tās obligāti lietot. Tas attiecas arī uz pludmalēm. Tas, ko Latvijas iedzīvotāji un viesi ir aicināti īpaši ievērot ir – roku higiēna, dezinfekcijas līdzekļu lietošana un distances ievērošana. Ja distanci ievērot nav iespējams, tas jau ir zināms apdraudējums!

Latvijas krasta līnija ir gara, pludmales pieejamas ne tikai Jūrmalā, tādēļ iedzīvotājus varētu mudināt pameklēt mierīgāku, ne tik pārblīvētu atpūtas vietu pie jūras, kāda nereti nedēļas nogalēs novērojama, piemēram, Bulduros, Lielupē, Mellužos un citviet. Ja vienkopus, tuvāk par diviem metriem ilgāku laiku uzturas lielas ļaužu masas, tas, protams, ir zināmā mērā risks. Turklāt – nav zināms, kas atrodas cieši blakus - vai tie nav tūristi, kuri iebraukuši no valsts, kura ir sarkanajā sarakstā un patiesībā, šiem cilvēkiem būtu jādodas pašizolācijā.
 
Tāpat būtu vērtīgi katram pašam izvērtēt – vai ilgstoši atrasties svelmē, turklāt ar masku uz sejas, būs liels ieguvums veselībai un vai tādā veidā pludmales apmeklētājs patiešām būs varējis kvalitatīvi izbaudīt to, pēc kā uz pludmali dodamies – veselīgu atpūtu, relaksāciju. Neaizmirsīsim arī par SPF (aizsardzība pret saules ietekmi) līdzekļu lietošanu un šķidruma uzņemšanu karstajā laikā!”