Vai zinājāt? Vārīti burkāni ir pat vērtīgāki nekā svaigi.
Dabasspēks
2015. gada 13. oktobrī, 07:02
Beidziet bojāt burkānus - izlasiet, kā tos ēst pareizi
Ja ēdam daudz dārzeņu, mums automātiski šķiet, ka uzturs ir veselīgs. Taču tā ne vienmēr ir taisnība. Protams, ka dārzeņi ir lielisks vitamīnu un minerālvielu avots, taču vajag tos pareizi pagatavot – lai dārzeņi nezaudētu vērtīgās īpašības.
Burkāni ir lielisks C un K vitamīna un beta karotīna avots. Taču, ja ēdot burkānus, gribat uzņemt pēc iespējas vairāk vērtīgo vielu, izlasiet šos padomus.
Kā jūs vārāt burkānus? Vai sagriežat un saberat ūdenī? Lūk, tā nevajag darīt. Pareizāk ir izvārīt veselus burkānus un sagriezt tos pēc tam. Vārot burkānus sagrieztā veidā, tie zaudē lielāko daļu savas uzturvērtības. Ja vārīsiet tos veselus, saglabāsiet vairāk mikroelementu.
Svarīgi paturēt prātā vēl kādu niansi – vārīti burkāni ir pat vērtīgāki nekā svaigi. Karstumā sairst šūnu apvalki, un vērtīgās vielas ir vieglāk uzņemt.
Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock