foto: REUTERS/SCANPIX
11 Eiropas valstīs no nāves paglābj vairāk nekā 3,1 miljonu cilvēku
Eiropas pilsētu ielās atgriežas dzīvība, bet ar pandēmijas laika īpatnībām. Kafejnīcā Romā apmeklētājs skenē viesmīles atnesto QR kodu – piedāvājumu viņš apskatīs viedtelefonā, jo papīra ēdienkartes neizsniedz.
Esi vesels
2020. gada 14. jūnijs, 05:34

11 Eiropas valstīs no nāves paglābj vairāk nekā 3,1 miljonu cilvēku

Kas Jauns Avīze

Vienpadsmit Eiropas valstīs, pateicoties pandēmijas dēļ ieviestajām karantīnas stingrajām prasībām, no nāves glābts aptuveni 3,1 miljons cilvēku.

Ierobežojumi, liekot pamatā uzturēties mājās, sekmējuši epidēmijas pakļaušanu kontrolei, teikts Londonas Impērijas koledžas pētījumā.

Izmantojot Eiropas Slimību kontroles centra datus par nāves gadījumu skaitu 11 valstīs laikā līdz 4. maijam, pētnieki salīdzināja reģistrēto nāves gadījumu skaitu ar prognozēto, kāds tas būtu, ja ierobežojumu nebūtu.

Pētnieki arī aprēķinājuši, ka, pateicoties ierobežojumiem, vīrusa reprodukcijas skaitlis – cik daudzus cilvēkus aplipina viens inficētais – vidēji sarucis par 82%, zem 1,0 līmeņa. Tas nozīmē, ka viens inficētais aplipina mazāk par vienu cilvēku.

Aplēses liecina, ka minētajā periodā 11 valstīs ar jauno koronavīrusu inficējušies 12 līdz 15 miljoni cilvēku jeb 3,2 līdz 4% iedzīvotāju. Tomēr dažādās valstīs šie rādītāji ir atšķirīgi, piemēram, Vācijā inficējušies tikai 710 000 iedzīvotāju jeb 0,85% no kopējā skaita. Beļģijā šis rādītājs ir visaugstākais – 8%, Spānijā – 5,5 procenti.

Pētījumā iekļautas Vācija, Francija, Itālija, Lielbritānija, Spānija, Beļģija, Austrija, Dānija, Norvēģija, Zviedrija un Šveice. Latvija nav pētīta, bet mūsu valstī inficējušies tikai 0,056% iedzīvotāju, un divas trešdaļas jau atlabuši.