foto: ekrānuzņēmums no video
Eksperiments parāda, cik ātri vīruss var izplatīties restorānā, ja tajā ienāk viena inficēta persona
2020. gada 14. maijs, 15:35

Eksperiments parāda, cik ātri vīruss var izplatīties restorānā, ja tajā ienāk viena inficēta persona

Jauns.lv

Japānā virāls kļuvis sabiedriskās raidorganizācijas "NHK" publicētais video, kurā ar ultravioletās gaismas palīdzību parādīts, cik strauji restorānā var izplatīties vīruss, ja inficēts ir tikai viens apmeklētājs.

Eksperimentā simulēta atmosfēra atvērtā bufetes tipa restorānā vai ēstuvē uz kruīza kuģa. Projektā piedalījušies arī veselības speciālisti.

Video redzams, kā restorānā ierodas 10 cilvēki. Viens no viņiem izcelts kā "inficētā persona" - viņa rokās tiek iespiests "vīruss". Katrs eksperimenta dalībnieks dodas pie bufetes, paņem ēdienu un apsēžas pie galdiņa, neievērot speciālistu rekomendācijas, piemēram, 2 metru ievērošanu.

Pēc tam telpā tiek raidīti ultravioletie stari, radot melno gaismu, tādējādi atklājot, cik plaši īsā laikā vīruss skāris gan cilvēkus, gan apkārtējo vidi. Viela, kas izmantota, lai apzīmētu mikrobus, redzama uz ēdiena, traukiem un pat dažu pusdienotāju sejām.

Kaut arī šāda veida eksperimenti nav nekas jauns, Honkongas universitātes profesors Džons Nikols norāda, ka tie parāda, cik ātri vīruss var izplatīties, it īpaši gadījumos, ja netiek mazgātas rokas. 

"Video demonstrē, ka vīruss ļoti efektīvi izplatās uz virsmām un cilvēkiem," saka Nikols, "Un es domāju, ka tas īpaši uzsver to, par ko cilvēki neatlaidīgi atgādina - par roku higiēnu, lai apturētu slimības izplatīšanos."

Tomēr speciālists atzīst, ka situācija radīta pārāk "mākslīgi" - uzsvars tiek likts tikai uz pieskārieniem. Nikols norāda, ka zinātnes vārdā efektīvāk būtu veikt eksperimentu, kurā parādīta atšķirība starp to, kas notiek, ja inficētais cilvēks mazgā rokas 5 vai 10 sekundes. "Tad sabiedrība iegūs priekšstatu par to, cik lielā mērā roku mazgāšana faktiski var samazināt potenciāli infekciozā materiāla pārnešanu," sacīja Nikols.

Japānā līdz šim reģistrēti 16 049 Covid-19 gadījumi. Ar slimību miruši 678 cilvēki.