foto: Shutterstock
Kā jāveic dezinfekcija, ja telpās bijis Covid-19 slimnieks
Ņemot vērā to, ka vīruss SARS-CoV-2 spēj izdzīvot vairākas dienas, atrodoties uz virsmām, kā arī telpās, kurās uzturējies cilvēks ar apstiprinātu Covid-19.
Esi vesels
2020. gada 4. maijs, 07:47

Kā jāveic dezinfekcija, ja telpās bijis Covid-19 slimnieks

Kas Jauns Avīze

Šie ieteikumi sagatavoti, balstoties uz Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) pagaidu vadlīnijām un Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteikumiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mērķis ir sniegt norādes par telpu uzkopšanu iestādēs, kas nesniedz medicīnas pakalpojumus (piemēram, dažādās sabiedriskajās iestādēs, skaistumkopšanas salonos, birojos, viesnīcās utt.), kur varētu būt uzturējies pacients ar apstiprinātu Covid-19 infekciju.

Ar hloru vai spirtu

Ņemot vērā to, ka vīruss SARS-CoV-2 spēj izdzīvot vairākas dienas, atrodoties uz virsmām, kā arī telpās, kurās uzturējies cilvēks ar apstiprinātu Covid-19, pirms telpu atkārtotas lietošanas ir nepieciešama dezinfekcija.

Ir pārbaudīti vairāki dezinfekcijas līdzekļi, kas iedarbojas pret dažādiem koronavīrusiem. Nātrija hipohlorīts (sadzīvē lietojamā balinātāja sastāvdaļa) un etanols (etilspirts) ir pieejami izmantošanai sadzīves apstākļos.

Saskaņā ar pētījumu rezultātiem, efektīvākie līdzekļi, kurus izmantot virsmu un telpu dezinfekcijai, ir 70% etanola šķīdums un nātrija hipohlorīta šķīdums, kā arī citi dezinfekcijas līdzekļi, kas ir efektīvi pret apvalkotajiem jeb koronavīrusiem, piemēram, 50% izopropanolu saturoši līdzekļi.

Tīrīšana un dezinfekcija

Pirms dezinfekcijas ieteicams veikt telpu mitro uzkopšanu ar sadzīvē lietojamu tīrīšanas līdzekli. Dezinfekcijai rekomendēts sagatavot 0,5% nātrija hipohlorīta šķīdumu. Lielākā daļa sadzīves balinātāju satur 5% nātrija hipohlorītu. Šķidrajā balinātājā hlors ir dažādās koncentrācijās. Dezinfekcijas šķīduma pagatavošanai var izmantot jebkuras koncentrācijas balinātāja šķīdumu, izmantojot šādu formulu:

(X% pieejamajā balinātāja šķīdumā : X% vēlamā hlora) – 1 = dezinfekcijas līdzeklim pievienojamais ūdens apjoms.

Šajā formulā X% vēlamā hlora = 0,5%. Piemēram, ja litrā balinātāja hlora koncentrācija ir 5%, tad dezinfekcijas šķīduma pagatavošanai nepieciešamo ūdens daudzumu aprēķina šādi:

(5 % : 0,5%) - 1 = 9 l.

Tas nozīmē, ka esošajam balinātāja apjomam jāpievieno 9 litri ūdens, kā rezultātā tiek iegūti 10 litri dezinfekcijas šķīduma, kas satur 0,5% hlora.

Virsmu, kuras varētu bojāt nātrija hipohlorīts, attīrīšanai pēc tīrīšanas ar neitrālu mazgāšanas līdzekli ir nepieciešama tīrīšana ar 70% etanola šķīdumu. Lietojot dezinfekcijas līdzekļus, ir jāievēro ražotāja instrukcija par sagatavošanu un lietošanu. Izmantojot ķīmiskos dezinfekcijas līdzekļus, ir svarīgi vēdināt telpu, lai aizsargātu uzkopšanas personāla veselību.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ar cimdiem un masku

Tīrīšana jāveic, izmantojot atbilstošus individuālos aizsardzības līdzekļus – gumijas cimdus un maskas. Pēc lietošanas tie jāapstrādā kā iespējami infekciozs materiāls un jāiznīcina kā bīstami infekciozie atkritumi.

Veicot tīrīšanas darbus telpās, kas var būt piesārņotas ar Covid-19, rekomendēts izmantot:

sejas maskas (FFP), 2. vai 3. klases respiratorus (FFP2 vai FFP3);

aizsargbrilles vai sejas aizsargu;

vienreizlietojamu, ūdensizturīgu halātu ar garām piedurknēm;

vienreizlietojamus cimdus.

Jātīra rokturi, krāni, citas virsmas

Svarīgi ir rūpīgi attīrīt un dezinficēt visus priekšmetus un virsmas, kurām bieži pieskaras cilvēki, piemēram, durvju rokturus, krānus, sienas un logu virsmas, virsmas tualetēs un vannas istabās, arī tālruņus, planšetdatorus u.c. Nelielu virsmu apstrādei ieteicams lietot 70% etanola šķīdumu.

Visi tekstilmateriāli (gultas veļa, dvieļi, aizkari utt.) jāmazgā ar veļas mazgāšanas līdzekli, izmantojot veļas mašīnas karstā ūdens ciklu (90 °C). Ja auduma īpašību dēļ nevar izmantot karstā ūdens  ciklu,  mazgājot  tekstilmateriālus,  jāizmanto  mazgāšanas  līdzekļi  ar  dezinficējošu iedarbību (piemēram, balinātājs vai veļas mazgāšanas līdzekļi, kas satur nātrija hipohlorītu).

Veļu savāc piesardzīgi, atsevišķā maisā, to nepurinot, t.i., neinficējot pārējo veļu. Virsmu tīrīšanai izmanto vienreiz lietojamas drānas/švammes, lupatiņas, salvetes, beidzot telpas uzkopšanu, veic arī telpu uzkopšanas aprīkojuma tīrīšanu un dezinfekciju.

Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs

Šis raksts un daudz kas cits "Kas Jauns Avīzes" speciālizlaidumā:

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Kas Jauns Avīzes" speciālizlaidums nopērkams preses tirdzniecības vietās visā Latvijā, kā arī "Bolt Food" lietotnē "Narvesen" veikala sadaļā "žurnāli", kā arī digitālā formā www.zurnali.lv "App Store" un "Google play".