foto: Evija Trifanova/LETA
Kam pienākas bezmaksas Covid-19 analīzes?
Covid-19 analīzes Latvijas Infektoloģijas centrā.
Esi vesels
2020. gada 28. aprīlis, 03:44

Kam pienākas bezmaksas Covid-19 analīzes?

Kas Jauns Avīze

Turpmāk ģimenes ārsti var nosūtīt uz valsts apmaksātām Covid-19 analīzēm pēc vienošanās ar pacientu, proti, ir atcelti iepriekšējie kritēriji, kas noteica, ka testu var nozīmēt tikai konkrētu nosacījumu gadījumā.

Līdzšinējā kārtība paredzēja, ka ģimenes ārsts var nosūtīt uz Covid-19 analīzēm tikai gadījumos ar akūtām elpceļu infekcijām un visus pacientus ar plaušu karsoni.

Maksā valsts

Tagad atļauts neievērot iepriekš minētos nosacījumus, proti, pacientu, sarunājot ar ģimenes ārstu, neatkarīgi no citiem apstākļiem var nosūtīt uz valsts apmaksātu Covid-19 testu.
Veselības ministre Ilze Viņķele mudina ārstus īpašu uzmanību pievērst hronisko slimību pacientiem arī gadījumos, kad nav novērojama slimības gaitas saasināšanās. Šis aicinājums īpaši attiecas uz onkoloģijas, diabēta un sirds un asinsvadu pacientiem, kuriem saslimšana ar Covid-19 var radīt sevišķi smagas sekas.

“Tieši šīs grupas ir pakļautas smagākai slimības gaitai, un mūsu mērķis ir ar plašu testēšanas apjomu agrīni identificēt šādus saslimšanas gadījumus,” uzsver Viņķele.

Iedzīvotāji rosināti ziņot par gadījumiem, kad ģimenes ārsts nepamatoti atsaka pacientu pieteikt Covid-19 analīzēm. Ministre atgādina, ka Covid-19 testi ir ārpus ģimenes ārstu izmaksām, jo tos pilnā apmērā sedz valsts.

12 stundu laikā

“Aicinu iedzīvotājus būt aktīviem un ārstus – proaktīviem – un sūtīt uz [Covid-19] analīzēm arī brīvdienās. Ja cilvēkiem brīvdienas ir, tad vīrusiem brīvdienu nav,” norāda Viņķele.

Nosūtot pacientu uz valsts apmaksātām analīzēm, ģimenes ārsts izveidos nosūtījumu e-veselības portālā vai Centrālās laboratorijas mājaslapā vai pieteiks pacientu zvanot.
Pēc nosūtījuma uz izmeklējumu saņemšanas 12 darba stundu laikā laboratorija piezvanīs pacientam un vienosies par laiku un vietu, kur analīzes nodot. Ja ģimenes ārsts izvērtēs, ka pacients pats nevar doties uz analīžu nodošanas punktu, analīzes veiks pie viņa mājas.

Kam vēl pienākas bezmaksas analīzes

Vienlaikus tāpat kā līdz šim valsts apmaksātas analīzes uz Covid-19 veic personām, kurām 14 dienu laikā pēc atgriešanās Latvijā parādās slimības simptomi un ir iespēja ar savu automašīnu doties uz analīžu nodošanas punktiem.

Valsts apmaksātas analīzes veic arī vairākām pacientu grupām, kuras atrodas slimnīcās, kā arī vairākām iedzīvotāju grupām ar darba devēja vai iestādes vadītāja norīkojumu.

Norīkojuma kārtā valsts apmaksātas analīzes tiek veiktas ārstniecības personām, farmaceitiem un farmaceitu palīgiem, sociālās aprūpes iestāžu un patversmju darbiniekiem, operatīvo dienestu darbiniekiem – policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, muitas darbiniekiem, Valsts vides dienesta inspektoriem, Nacionālo bruņoto spēku aktīvā militārā dienesta pārstāvjiem, ziņu žurnālistiem, TV operatoriem un fotoreportieriem, sociālās aprūpes institūciju un patversmju klientiem.

Atkārtotu testu kārtība

Attiecībā uz atkārtotām analīzēm, lai noteiktu, vai cilvēks ir atbrīvojies no vīrusa, tās joprojām pieteiks pacienta ģimenes ārsts.

Pēc personas saslimšanas pirmo testu, lai pārliecinātos, ka organismā vīrusa vairs nav, veic ne agrāk kā 21 dienu pēc diagnozes apstiprināšanas. Ja pacientam saglabājas slimības simptomi ilgāk par 21 dienu, ārsts kontroles testu pieteiks ne agrāk kā septītajā dienā pēc simptomu izzušanas.

Ja pirmās kontroles analīzes būs pozitīvas, atkārtotu pārbaudi veiks ne agrāk kā pēc piecām līdz septiņām dienām un nepieciešamības gadījumā atkārtos līdz diviem negatīviem izmeklējuma rezultātiem.

Ja pirmais kontroles laboratoriskais tests ir negatīvs, otro paraugu ņem ne agrāk kā pēc 24 stundām. Tikai pēc diviem secīgiem negatīviem testiem ģimenes ārsts var pieņemt lēmumu, ka pacients var atgriezties ikdienas gaitās un noslēgt darbnespējas lapu.

Šo rakstu un daudz ko citu par Covid-19 lasiet “Kas Jauns Avīzes” speciālizdevumā: viss svarīgais par koronavīrusu.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
“Kas Jauns Avīze” speciālizdevums nopērkams preses tirdzniecības vietās visā Latvijā, kā arī pasūtāms internetā - www.zurnali.lv.

“Kas Jauns Avīze” speciālizdevums nopērkams preses tirdzniecības vietās visā Latvijā, kā arī pasūtāms internetā - www.zurnali.lv.