foto: AFP/Scanpix
No Covid-19 patiesībā izveseļojušies vairāk cilvēku, nekā tiek ziņots. Kāpēc tā?
No Covid-19 izārstētie pacienti Marokā priecājas kopā ar mediķiem
2020. gada 6. aprīlis, 07:10

No Covid-19 patiesībā izveseļojušies vairāk cilvēku, nekā tiek ziņots. Kāpēc tā?

Jauns.lv

Daudziem neatbildēts palicis jautājums, cik cilvēki īsti ir izārstējušies no Covid-19. Iegūt atbildi uz šo jautājumu ir grūtāk, nekā sākotnēji šķiet, ziņo CNN.

Lielākajai daļai cilvēku saslimšana ar Covid-19 norit viegli. Viņi spēj izveseļoties mājās bez medicīniskās aprūpes, savukārt smagākos gadījumos pacientam ir jāārstējas slimnīcā, liecina ASV Slimību kontroles un profilakses centra apkopotie dati.

Lai gan mums pieejami reģionālie, valstu un globālie dati par ikdienā apstiprinātiem inficēšanās un nāves gadījumiem, par atveseļošanos īpaši daudz ziņu nav atrodams.

Tomēr Džona Hopkinsa universitāte ir viena no nedaudzajām institūcijām, kas izpētījusi tieši atveseļošanās gadījumus. Datu apkopošana sākta kopš janvāra, kad plašāku informāciju par Covid-19 gadījumiem sākts publiskot tiešsaistē.

"Mēs sākām pētīt atveseļošanās gadījumu statistiku tad, kad Covid-19 uzliesmojuma centrs bija Ķīna. Tā sniedza oficiālu informāciju par atveseļošanās gadījumiem," stāsta universitātes pārstāvis Duglass Donovans. Tad, kad slimības uzliesmojumi sāka izplatīties visā pasaulē, pētnieki sāka aprobežoties ar ziņojumiem tikai par valstu aplēsēm.

"Informācija par atveseļošanās gadījumiem ārpus Ķīnas tika balstīta tikai uz vietējo plašsaziņu līdzekļos atrodamajiem datiem, kas var būt ievērojami zemāki par patieso skaitu," uzsver Donovans. Piemēram, ASV pašlaik nemaz nav vienotas metodes, kā ziņot par atveseļošanās gadījumiem.

Džona Hopkinsa universitāte izpētījusi, ka līdz 5.aprīlim no Covid-19 ir izveseļojušies vairāk nekā 258 000 cilvēku. Faktiskais skaitlis, iespējams, ir lielāks, jo iekļauti dati tikai par apstiprinātiem gadījumiem. Jāatgādina, ka liela daļa cilvēku Covid-19 izslimo mājās, nevienam par to neziņojot.

Sarežģīts ir arī process, kas jāiziet, lai Covid-19 slimnieks, kurš veseļojas mājās, atkal tiktu uzskatīts par pilnībā veselu:

  • Vismaz 72 stundas nedrīkst būt paaugstināta ķermeņa temperatūra. Turklāt tās pazemināšanai nedrīkst lietot medikamentus;
  • Jābūt novērstiem arī citiem Covid-19 simptomiem, piemēram, klepum un elpas trūkumam;
  • Kopš pirmo simptomu parādīšanās ir jābūt pagājušām vismaz 7 dienām.

Ja šie kritēriji ir izpildīti, ir jāveic vēl divi Covid-19 testi ar 24 stundu intervālu.

Pasaules Veselības organizācijas Veselības ārkārtas situāciju programmas izpilddirektors Dr. Maiks Raiens stāsta, ka atsevišķos gadījumos atlabšana no Covid-19 var prasīt pat līdz sešām nedēļām.

Šāda smaga cīņa tiek novērota pacientiem, kuriem ir vēl citas hroniskas slimības.

Sarežģītāku precīzu datu iegūšanas procesu rada arī tas, ka atveseļošanās nenozīmē to, ka cilvēks vairs nav vīrusa nēsātājs. Vīruss organismā var uzkavēties ilgu laiku. Pagaidām zinātnieki nav noskaidrojuši precīzi, cik ilgu, tomēr ir veikti vairāki pētījumi.

Kādā Uhaņā veiktā pētījumā secināts, ka, lai gan pacienti atbilda kritērijiem, lai tiktu izrakstīti no slimnīcas, Covid-19 to organismā bija saglabājies vēl 13 dienas pēc visu slimības simptomu izzušanas.

Citā pētījumā, kas tika publicēts "The Lancet" medicīnas žurnālā, minēts, ka vīruss izārstēta pacienta organismā uzturējies pat 37 dienas pēc atveseļošanās. Dati parādīja, ka vidēji vīruss uzturās organismā 20 dienas, skaitot no slimības sākuma. Īsākais novērotais vīrusa dzīves ilgums pacienta organismā bija astoņas dienas, bet visilgākais - 37 dienas, atklāja pētnieki.