Pilsētas, kas nekad neguļ - Ņujorkas - tukšās ielas un skvēri Covid-19 laikā 2020. gada pavasarī

Pilsētas, kas nekad neguļ - Ņujorkas - tukšās ielas un skvēri Covid-19 epidēmijas laikā

gallery icon
32
2020. gada 3. aprīlis, 06:24

Nepielūdzami augošā statistika: ko Amerika izdarīja nepareizi

Jauns.lv

Ir pagājuši vairāk nekā divi mēneši, kopš Amerikas Savienotajās Valstīs tika diagnosticēts pirmais inficēšanās gadījums ar jauno koronavīrusu Covid-19. Kopš tā brīža infekcija izplatījusies visā valstī.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Koronavīrusa infekcijas gadījumu skaits ASV  šobrīd ir pieaudzis līdz 243 000 un ir lielāks nekā jebkurā citā pasaules valstī, turklāt miruši gandrīz 6000 cilvēku. 

No Covid-19 mirušo skaita ziņā ASV pārspējusi Ķīnu, kur pandēmija aizsākās. ASV prezidents Donalds Tramps otrdien brīdināja, ka valstij ir gaidāmas "ļoti sāpīgas" nākamās divas nedēļas, kas saskaņā ar Baltā nama brīdinājumu varētu prasīt pat 240 000 amerikāņu dzīvības. Viņš nosauca šo pandēmiju par "mēri".

Vai varam apgalvot, ka ASV reaģēja novēloti? 

Ārstniecības līdzekļu trūkums

Ārsti un slimnīcas visā valstī, bet jo īpaši apgabalos, kurus vissmagāk skārusi pandēmija, cenšas atrast maskas, cimdus , halātus un ventilatorus, kas nepieciešami, lai palīdzētu vīrusa skartajiem un aizsargātu medicīnas speciālistus.

Nepietiekamu krājumu dēļ veselības aprūpes darbinieki atkārtoti izmanto esošo sanitāro tērpu, ziņo BBC.

Ventilatoru trūkuma dēļ valsts amatpersonas ir nobažījušās, ka  drīz mediķi būs spiesti izlemt, kurš saņems dzīvību uzturošu atbalstu, bet kurš ne. 

Ņujorkas gubernators Endrjū Kuomo sūdzējies, ka aprīkojumiem paceltas cenas, šādi liekot štatiem savā starpā konkurēt.

“Tas ir tāpat kā interneta veikalā "eBay", kur 50 cilvēki vienlaikus sola uz vienu preci,” norādījis Kuomo.

Tikmēr Džordža Vašingtona universitātes veselības politikas un vadības profesors Džefrijs Levi norādījis, ka ASV valdība neesot ne tikai veikusi nepieciešamus krājumus, bet arī rīkojusies pārāk lēni, kad parādījušās pirmās saslimšanas, nemaz nerunājot par brīdi, kad jau sāka iezīmēties krīzes ainas. Viņš atzīst, ka ASV pēdējo nedēļu laikā būtu varējusi palielināt ražošanas jaudas medicīniskajiem piederumiem un iekārtām, bet valdība neesot laikā izmantojusi savas pilnvaras, lai to darītu.

Medmāsas Ņujorkā rīko protestu, pieprasot saņemt nepieciešamo aprīkojumu darbam ar Covid-19 slimniekiem

Montefiore medicīnas centra medmāsas Bronksā, Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV), rīko protestu, pieprasot saņemt nepieciešamo aprīkojumu un aizsardzības līdzekļus, lai varētu ...

gallery icon
10

Kavēšanās ar testa rezultātiem

Tieši testu uzsākšana laikus esot atslēga, kā ierobežot vīrusu pašā saknē, tomēr arī šajā ziņā ASV nav veikusi gana ātru reakciju. Levi pauž viedokli, ka laikus veikta visaptveroša pārbaude valstī būtu ļāvusi identificēt ar vīrusu skartos un tos izolēt no sabiedrības, tā izvairoties no šī brīža situācijas, kad ne tikai ir tūkstošiem mirušo, bet arī miljoniem cilvēku ir bez darba un ekonomika ir “iesaldēta”.

Viņaprāt, visa atbildība būtu jāuzņemas prezidenta administrācijai. Līdz marta vidum tā bija apsolījusi vismaz 5 miljonus testu, tomēr veikts tikai miljons. Tiesa, tas esot vairāk kā citās valstīs, bet esot jāatceras, ka ASV iedzīvotāju skaits ir aptuveni 329 miljoni cilvēku.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Levi arī norāda, ka daudziem cilvēkiem pēc testa nodošanas bija jāgaida veselu nedēļu, līdz varēja saņemt slēdzienu, vai tiek apstiprināta inficēšanās ar Covid-19.

Trampa mainīgās domas

Savā preses konferencē Donalds Trumps šonedēļ atklāja nācijas drūmo nākotni, norādot, ka valstij ir gaidāmas "ļoti sāpīgas" nākamās divas nedēļas cīņā pret jaunā koronavīrusa pandēmiju. Saskaņā ar Baltā nama brīdinājumu tā varētu prasīt pat 240 000 amerikāņu dzīvības.

"Tās būs ļoti sāpīgas, ļoti, ļoti sāpīgas divas nedēļas," Tramps sacīja preses konferencē Baltajā namā. Viņš nosauca šo pandēmiju par "mēri".

Jāatgādina, ka Tramps iepriekš vairākkārt apgalvojis, ka Covid-19 pandēmija ir pielīdzināma sezonālajai gripai. Tagad, redzot reālo ainu, viņš koriģējis savus agrākos izteikumus.

Tramps arī  iepriekš bija paudis vēlmi atcelt daļu ierobežojumu līdz Lieldienām, kas šogad iekrīt 12.aprīlī, brīdinot, ka pretējā gadījumā var tikt iznīcināta valsts ekonomika.  Svētdien viņš gan pagarinājis Covid-19 vīrusa dēļ noteiktos ierobežojumus līdz 30.aprīlim, prasot cilvēkiem arī turpmāk palikt mājās un ievērot sociālo distancēšanos.

Sociālās distancēšanās neievērošana

Visā valstī novēroti neskaitāmi piemēri, kā amerikāņi neņēma vērā sabiedrības veselības speciālistu aicinājumus izvairīties no cieša sociālā kontakta: Floridā koledžas studenti pulcējās pludmalēs un rīkoja ballītes, bet tikmēr Ņujorkā – iedzīvotāji pārvietojās ar pārpildītu metro.

Rīcība šobrīd un Kongresa palīdzības likumprojekts

Lai cik drūma būtu pieaugošā statistika ar inficētajiem un mirušajiem pacientiem, tomēr, lai arī novēloti, tagad farmaceitisko līdzekļu ražotāji un medicīnas pētnieki steidz uzzināt vairāk par vīrusu, mēģinot izstrādāt jaunas stratēģijas pandēmijas novēršanai.

Viens uzņēmums ir izstrādājis jaunu ātras reaģēšanas testu, kas gandrīz nekavējoties var identificēt tos, kas pārnēsā vīrusu, šādi ļaujot amatpersonām ātri pieņemt lēmumus par karantīnas noteikšanu.

Tramps parakstīja arī likumu par divu triljonu ASV dolāru (1,8 triljonu eiro) plānu ASV ekonomikas stimulēšanai, lai mīkstinātu Covid-19 pandēmijas sekas.

Ekonomikas stimulēšanas plānā paredzēts nodrošināt naudu veselības aprūpes iestādēm, uzņēmumiem un amerikāņiem, kurus smagi ietekmē koronavīrusa pandēmija.