foto: AFP/Scanpix
Rēzeknes slimnīcā pieļauj, ka ārsts ir inficējies ar Covid-19 pacientu bezatbildīgas rīcības dēļ
2020. gada 27. marts, 13:33

Rēzeknes slimnīcā pieļauj, ka ārsts ir inficējies ar Covid-19 pacientu bezatbildīgas rīcības dēļ

Jauns.lv / LETA

Tiek pieļauts, ka Rēzeknes slimnīcas bērnu ķirurgs ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību ir inficējies pacientu bezatbildīgas rīcības dēļ, informēja SIA "Rēzeknes slimnīca" sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Sondore-Strode.

Ārsts pēdējo 14 dienu laikā nav bijis ārzemēs un nav kontaktējies ar zināmām personām, kas 14 dienu laikā atgriezušies no ārzemēm. Pēc Sondores-Strodes paustā, tas kārtējo reizi apliecina, ka mediķi ir vismazāk aizsargātā grupa, jo atkarīga tikai no pacienta godaprāta, un, visticamāk, ārsts ir inficējies pacientu bezatbildīgas rīcības dēļ.

Ārsts, sajūtot Covid-19 raksturīgo simptomātiku, nekavējoties pašizolējās, nodeva analīzes, līdz ar to ārsta rīcības korektums nav apšaubāms, uzsvēra iestādē. Slimnīcā apzināti darbinieki, kuri bijuši tiešā saskarē ar inficēto ārstu, un šiem darbiniekiem piemērots karantīnas režīms.

"Visiem riska zonā bijušajiem darbiniekiem paņemti analīžu paraugi. Prognozējam, ka šodien tiks saņemti analīžu rezultāti, atkarībā no kuriem tiks pieņemta turpmākās rīcības stratēģija. Pašlaik slimnīca turpina darbu," informēja slimnīcas pārstāve.

Viņa arī atgādināja, ka no brīža, kad Latvijā izsludināta ārkārtējā situācija saistībā ar Covid-19 izplatības ierobežošanu, Rēzeknes slimnīcā noteikta virkne ierobežojošu pasākumu, tajā skaitā ieviesta obligāta visu pacientu anketēšana, kurā pacients apliecina, ka 14 dienu laikā nav bijis kontaktā ar Covid-19 inficētu personu un nav bijis ārzemēs. Slimnīcas vadība stingri aicina ievērot valstī noteiktos ārkārtas situācijas ierobežojumus.

Iestādē arī pauda, ka slimnīcas darbu apgrūtina aktuālās informācijas trūkums par Covid-19 inficētajiem iedzīvotājiem slimnīcas apkalpes zonā, pakļaujot nevajadzīgam riskam slimnīcas personālu.

"Mūsuprāt, slimnīcas būtu nekavējoties jāinformē par jebkuru jaunu zināmu inficēšanās gadījumu slimnīcu apkalpes zonā," pauda Sondore-Strode.

Jau ziņots, ka Rēzeknes slimnīcā saslimšana ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 konstatēta ārstam. Šo informāciju centrs saņēmis ceturtdien. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) norāda, ka saslimušajam ārstam sniegti ieteikumi tālākai rīcībai.

Tikmēr SPKC epidemiologi sazinājušies ar Rēzeknes slimnīcas vadību, lai sniegtu rekomendācijas slimnīcas turpmākai darbībai, kā arī sadarbībā ar slimnīcu apzinātas kontaktpersonas, kam noteikta mājas karantīna.

Vienlaikus notiek epidemioloģiskā izmeklēšana, lai izsekotu infekcijas avotu un apzinātu pacientus.

SPKC Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja skaidroja, ka epidemiologi pašlaik strādā ar šo gadījumu, un izmeklēšana ir tikai sākumā. Tādēļ pašlaik vēl nav zināma epidemioloģiskā ķēde, lai noteiktu infekcijas avotu.