foto: LETA
Stradiņa slimnīca no pirmdienas uz laiku aptur ambulatoro un plānveida pakalpojumu sniegšanu
Esi vesels
2020. gada 19. marts, 14:30

Stradiņa slimnīca no pirmdienas uz laiku aptur ambulatoro un plānveida pakalpojumu sniegšanu

Jauns.lv

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju valstī ar COVID-19 infekcijas izplatību, no šī gada 23.marta VSIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca" (turpmāk- Slimnīca) pārtrauc plānveida izmeklējumu un ambulatoro pakalpojumu sniegšanu pacientiem.

Ar visiem iedzīvotājiem, kuriem bija plānota vizīte, izmeklējums vai operācija pie kāda no Slimnīcas speciālistiem, sazināsies atbildīgie darbinieki.

Speciālistu konsultācijas klātienē, nodrošinot visus piesardzības pasākumus, netiks pārtrauktas sekojošām pacientu grupām:

· "Zaļā koridora" pacienti (iespēju gadījumā tiks nodrošinātas konsultācijas attālināti);

· Onkoloģiskie pacienti, lai nodrošinātu terapijas nepārtrauktību;

· Transplantācijas pacienti, lai nodrošinātu terapijas nepārtrauktību;

· Neonatoloģiskajiem pacientiem, lai nodrošinātu vakcinēšanu;

· Pacienti, kuriem nepieciešamas invazīvās manipulācijas, kas veicamas pēcoperācijas periodā;

· Pēc nepieciešamības citiem hroniskajiem pacientiem terapijas nepārtrauktības nodrošināšanai;

· Pacienti, kuriem nepieciešams pabeigt vakcināciju;

· Grūtnieču ambulatorā uzraudzība.

Uzsveram, ka tiek pārtraukta arī medicīnisko maksas pakalpojumu sniegšana.

Atgādinām, ka stacionārā esošo pacientu tuvinieku apciemojumi nebūs iespējami un no pacientu piederīgajiem nodošanai Slimnīcas stacionārajiem pacientiem pieņems tikai pirmās nepieciešamības higiēnas preces.

Lai noskaidrotu informāciju par veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību un izmaiņām to sniegšanā, iedzīvotāji ir aicināti zvanīt uz Nacionālā Veselības dienesta informatīvo tālruni 80001234.

Kā jau vēstīja Veselības ministrija, no 13.marta, saistībā ar COVID-19 izplatību, stacionārās ārstniecības iestādes Latvijā darbu veic paaugstinātas gatavības režīmā. Vienlaikus tas nozīmēja pakāpenisku plānveida veselības aprūpes pakalpojumu apjoma samazināšanu. Šādu lēmumu 13.martā, pieņēma Valsts operatīvās medicīniskās komisija (VOMK). Lēmums nozīmē, ka paaugstinātās gatavības režīmā, klīniskās universitātes slimnīcas nesamazina dzīvību glābjošās operācijas, kā arī saglabā pakalpojumus, kuriem nepieciešams nodrošināt terapijas nepārtrauktību (tai skaitā hematoloģija, ķīmijterapija un orgānu aizstājējterapija), sniegšanu. Pārējos plānveida veselības aprūpes pakalpojumus slimnīcas pakāpeniski samazināja.

Pēc lēmuma pieņemšanas Slimnīcas Klientu informācijas un apkalpošanas darbinieki sazinājās ar katru pacientu, lai informētu par pārcelto operāciju vai izmeklējumu.

Jāatzīst, ka aptuveni 30% pacientu ar Slimnīcu sazinājās paši, lai informētu par savu izvēli, no vizītes vai pakalpojuma šobrīd atteikties.

Tāpat, lai būtu iespējams nodrošināt pacientu ar COVID-19 uzņemšanu universitātes slimnīcās, mainīta hospitalizācijas kārtība. Attiecīgi pacientus vairāk novirzīs uz zemāka līmeņa ārstniecības iestādēm, kā arī pacienti, kuriem, tiek pabeigta akūta ārstēšana universitātes slimnīcā, tiks pārvesti uz reģionālajām un lokālajām daudzprofilu slimnīcām.