foto: Evija Trifanova/LETA
“Slikti jau ceturto dienu, taču uz analīzēm jāgaida rindā.” Iedzīvotāji sūdzas par netikšanu pie Covid-19 testa
NMPD direktore Liene Cipule 17. marta preses konferencē piebilda, ka šobrīd saistībā ar analīžu veikšanu esot izveidojusies rinda un pauda, ka “dienests dara, ko var”.
Esi vesels
2020. gada 18. marts, 06:17

“Slikti jau ceturto dienu, taču uz analīzēm jāgaida rindā.” Iedzīvotāji sūdzas par netikšanu pie Covid-19 testa

Jauns.lv

Turpinot pieaugt ar iespējamu Covid-19 saslimšanu saistīto Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) izsaukumu skaitam, atsevišķi iedzīvotāji atkārtoti sūdzas par grūtībām, ar kurām nākas sastapties, mēģinot nodot analīzes.

Jauns.lv vairākkārt ir saņemtas sūdzības no cilvēkiem, kuri apgalvo, ka jau vairākas dienas cieš no simptomiem, kas vieš aizdomas par inficēšanos ar jauno koronavīrusu, taču, zvanot uz 113, nākas uzklausīt atteikumu.

“Pierakstījos uz Covid-19 testu, jo slikti jau ceturto dienu. Sākumā, zvanot uz 113 saņēmu atteikumu – pārbaudot tikai tos, kuri bijuši ārvalstīs,” raksta kāds iedzīvotājs.

Pēcāk esot mēģināts pieteikties uz analīzēm “E. Gulbja Laboratorijā”, taču tur izveidojusies liela rinda – pieraksts esot iespējams vien uz šo sestdienu, 21. martu

“Papildus tam analīžu cena privātajā laboratorijā ir 80 eiro. Domāju, ka daudziem tā ir pietiekami liela, nesamaksājama nauda. Prasīju, vai līdz sestdienai es nenomiršu, jo paliek tikai sliktāk. Man pateica, ka nezinot,” teikts saziņas turpinājumā.

Lidostas "Rīga" pasažieriem ir iespēja veikt Covid-19 testu

Lidostā "Rīga" ielidojošiem pasažieriem ar gripai līdzīgiem simptomiem ir iespēja veikt Covid-19 testu

gallery icon
5

Mediķi apgalvo, ka dara, ko spēj

Tikmēr 17. marta preses konferencē NMPD direktore Liene Cipule un Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs informēja par pašreizējo atbildīgo iestāžu darbu.

NMPD direktore piebilda, ka šobrīd saistībā ar analīžu veikšanu esot izveidojusies rinda un pauda, ka “dienests dara, ko var”.

17. marta NMPD un SPKC preses konference:

Vienlaikus NMPD direktore arī aicināja cilvēkus paturēt prātā 113 tālruņa nozīmi un funkciju, piebilstot, ka tas paredzēts ārkārtējām situācijām.

Tiem, kuriem ir aizdomas par saslimšanu ar Covid-19, būtu jāzvana pa šo tālruni vien pēc tam, kad attiecīgie simptomi ir novēroti vismaz divas dienas. Citos gadījumos analīžu veikšana neesot uzskatāma par neatliekamu.

Neesot arī ieteicams veikt priekšlaicīgas analīzes, jo saslimšana šādos testos varot neuzrādīties, atklājoties tikai vēlāk.

Svarīgi par analīžu nodošanas mobilo punktu:

Vienlaikus no piektdienas pacientiem ar viegliem simptomiem, iepriekš telefoniski piesakoties pa tālruni 113, ir iespēja nodot analīzes uz koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) mobilajā punktā, ierodoties tur ar personīgo automobili.

Taču, uz šo mobilo analīžu nodošanas punktu pacientus ar viegliem simptomiem var novirzīt tikai NMPD ārkārtas tālruņa dispečeri.

Turpretim, ja dispečers telefoniski noskaidros, ka pacienta simptomi ir smagi vai pacientam nav privātā transporta, lai nokļūtu mobilajā analīžu nodošanas punktā, pie šī cilvēka uz mājām tiks nosūtīta NMPD mediķu brigāde vai laboratorijas speciālisti, kuri paņems analīžu paraugu tāpat, kā tas noticis līdz šim.

Tukšās Rīgas ielas 17. martā

2020. gada 17. martā Rīgas ielās manāms neierasts miers. CIlvēku uz ielām praktiski nav, bet ik uz soļa paveras uzraksti, ...

gallery icon
27

Lai mazinātu Covid-19 izplatības risku, NMPD mudina iedzīvotājus nedoties uz analīžu nodošanas punktu bez iepriekšējas pieteikšanās un bez saslimšanas simptomiem.

Laboratorisko izmeklējumu veikšanai teritorijā tiek ielaisti tikai pacienti ar savu automašīnu - ar kājām, sabiedrisko transportu vai taksometru ierasties ir aizliegts.

Analīžu nodošanas punkts LIC atrodas nošķirti no kopējās pacientu plūsmas atsevišķā medicīniskajā teltī.

Mobilā punkta darbalaiks ir no plkst.9 līdz 22, un tas strādās arī nedēļas nogalēs.

Dodoties uz šo punktu, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments un jārēķinās, ka pirms analīžu veikšanas pacients tiks iztaujāts par saslimšanas simptomiem un ceļojumu vēsturi.

Palielinoties pacientu plūsmai, no otrdienas, 17. marta, Latvijā paplašināja valsts apmaksāto laboratorisko izmeklējumu veikšanas iespējas.

Turpmāk Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) dispečeri aizdomu gadījumos par saslimšanu ar COVID-19 pacientus ar viegliem simptomiem analīžu parauga noņemšanai varēs novirzīt uz jaunizveidotu mobilo analīžu punktu Biķernieku trases teritorijas auto stāvlaukumā, Sergeja Eizenšteina ielā 16 (piebraukšana no Sergeja Eizenšteina ielas).

Kā vēstīts, no piektdienas līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Valdība sestdien arī nolēma, ka 17.marta atcelt starptautiskos pasažieru pārvadājumus caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu.

Tāpat no 17.marta aizliegta personu un transportlīdzekļu pārvietošanās caur lidostu, ostu, dzelzceļa un autoceļu Eiropas Savienības ārējās robežas robežšķērsošanas vietām, kā arī robežšķērsošanas vietās, kas paredzētas vietējai pierobežas satiksmei, izņemot kravu pārvadājumus.

Vienlaikus Latvijas valstspiederīgajiem un ārzemniekiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā, atļauts, atgriezties Latvijā caur minētajām robežšķērsošanas vietām. Tāpat ārzemniekiem atļauts caur tām no Latvijas izceļot.

Ārvalstīs esošajiem Latvijas valstspiederīgajiem līdz 17.martam jācenšas pašiem rast iespēju atgriezties mājās, bet, ja tas neizdodas, obligāti jāreģistrējas Konsulārajā reģistrā, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Ja tas neizdodas, ĀM lūdz obligāti reģistrēties Konsulārajā reģistrā. Ministrija ņems šo informāciju vērā, lemjot par atgriešanās risinājumiem. Konsulārajā reģistrā var reģistrēties, izmantojot portālu "latvija.lv". Ar ĀM Konsulāro departamentu var sazināties pa tālruni +371 26337711.