Šokolāde palīdz pret mirdzaritmiju
Ēdot šokolādi vismaz vienu reizi nedēļā, var samazināt risku piedzīvot sirds mirdzaritmiju (ātriju fibrilāciju), izplatītu problēmu, kas kādā dzīves brīdī skar ceturto daļu cilvēku.
Salīdzinājumā ar cilvēkiem, kuri ēda šokolādi mazāk par vienu reizi mēnesī, tiem, kas mēnesī apēda 1–3 porcijas šokolādes, mirdzaritmijas risks bija par 10% mazāks, tiem, kas apēda vismaz vienu porciju nedēļā, par 17% zemāks, tiem, kuri nedēļā notiesāja 2–6 šokolādes porcijas, par 20% zemāks, un tiem, kas katru dienu ēda vienu vai vairākas porcijas šokolādes, par 16% zemāks. Par porciju tiek uzskatīti 30 grami – apmēram trešdaļa no standarta 100 g šokolādes tāfelītes.
ASV un Dānijas pētnieku komanda šo atklājumu veica, analizējot datus, kas iegūti Dānijas Diētas, vēža un veselības pētījumā. Lielākā daļa no 55 502 pētījuma dalībniekiem ēda piena šokolādi, kuras sastāvā ir tikai 30% kakao.
Pētnieki uzskata, ka veselībai labāka ir tumšā šokolāde, kas satur 70% kakao un kurā ir mazāk tauku un cukura.
Nozīme ir arī citiem faktoriem, ieskaitot dzīvesveidu un uzturu kopumā, tomēr līdz šim brīdim nav atrasts efektīvs līdzeklis, ar ko novērst mirdzaritmiju. Tā ir slimība, kas izraisa sirds priekškambaru neregulāru saraušanos un kādā dzīves posmā skar aptuveni 25% iedzīvotāju. Ja jums ir vajadzīgs attaisnojums, lai apēstu gabaliņu šokolādes, šeit tas ir.