foto: Shutterstock.com
Artrītu saista ar gaisa piesārņojumu
Esi vesels
2020. gada 9. marts, 05:10

Artrītu saista ar gaisa piesārņojumu

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Ceļa locītavas artrīts nav viena no problēmām, kam jāpiemeklē, kad novecojam. Pētījumi liecina, ka šo slimību var novērst.

Artrītam ir visai maza saistība ar novecošanu un locītavu nolietošanos, drīzāk tā ir slimība, kas ir saistīta ar vides faktoriem, piemēram, gaisa piesārņojumu.

Pēdējo simts gadu laikā saslimstība ar artrītu ir divkāršojusies, tomēr tas nav noticis tāpēc, ka mūža ilgums ir garāks vai tāpēc, ka daudziem ir liekais svars. Pēc Hārvarda Universitātes pētnieku domām, tie ir pieņēmumi.

Pētnieki izpētīja 1581 cilvēka skeletu, kas bija dzīvojuši 19. gadsimtā, un bija sasnieguši vairāk nekā 50 gadu vecumu, un salīdzināja tos ar 819 līdzīga vecuma cilvēkiem, kas bija dzīvojuši 20. gadsimtā. Pārbaudot vecumu un ķermeņa masas indeksu, pētnieki konstatēja, ka otrajā grupā artrīta slimnieku bija divtik daudz, kas liek domāt, ka slimību bija izraisījis nevis garāks mūžs un liekais svars, bet kas cits.

Pētnieki apgalvo, ka šo divu gadsimtu laikā notikušas lielas vides pārmaiņas – attīstījusies rūpniecība un palielinājies vides piesārņojums, kam ir daudz lielāka ietekme uz artrītu nekā cēloņiem, ko mūsdienās nosauc ārsti.