foto: AP/Scanpix
Cik ilgi koronavīruss reāli spēj izdzīvot uz virsmām?
Koronavīruss caur mikroskopa aci.
2020. gada 20. februāris, 15:52

Cik ilgi koronavīruss reāli spēj izdzīvot uz virsmām?

Jauns.lv

Pieaugot bažām par to, cik ilgi jaunais koronavīruss “Covid-19” ir spējīgs izdzīvot uz apkārtējām virsmām, Ķīnas Centrālā banka veikusi pasākumus, lai dezinficētu un pat izņemtu no apgrozības lietotās banknotes. Līdz šim gan pētniekiem nav izdevies noskaidrot, cik ilgi “Covid-19” spēj izdzīvot uz virsmām, taču, izpētot līdzīga tipa vīrusus, piemēram, “SARS” un “MERS”, izdevies secināt, ka šo vīrusu paveidu dzīvotspēja ārpus cilvēka ķermeņa varētu būt līdz pat deviņām dienām, vēsta CNN.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Salīdzinājumam – gripas vīruss uz apkārtējām virsmām spēj izdzīvot vien 48 stundas. 

Jaunākajā pētījumā zinātnieki analizējuši vairākus dučus iepriekš publicētu pētījumu par cilvēku koronavīrusiem, lai gūtu labāku priekšstatu par šo vīrusu dzīvotspēju apkārtējā vidē. Autori secināja, ka lielākā daļa koronavīrusu uz priekšmetiem un to virsmām spēj izdzīvot pat ilgāk nekā nedēļu, ar noteikumu, ka virsmas netiek dezinficētas. 

Piemēram, dezinfekcijas līdzekļi, kuru sastāvā ir 62-71% etanola, 0,5% ūdeņraža peroksīda vai 0,1% nātrija hipohlorīta, spēj efektīvi iznīcināt vīrusu minūtes laikā. “Mēs sagaidām līdzīgu efektu “Covid-19” gadījumā,” atzinuši pētnieki. 

Tomēr jāuzsver, lai arī “Covid-19” ir līdzīgs “SARS” vīrusam, nav skaidrs, vai tas “uzvedas” tāpat.