foto: Shutterstock
Sešas ogas, kuras ieteicams ēst ikvienam
Esi vesels
2020. gada 19. februāris, 06:45

Sešas ogas, kuras ieteicams ēst ikvienam

"100 Labi Padomi"

Gan Latvijā, gan citās zemēs sastopamās ogas ir ne tikai gardas, bet arī vitamīniem, organiskām skābēm, minerālvielām un antioksidantiem bagātīgas, tāpēc to lietošana ikdienā var uzlabot veselību. Ziemas laikā uzturā vērts iekļaut kaltētas ogas, jo kaltēšanas procesā tās savas vērtīgās īpašības zaudē pavisam nedaudz.

Skaidro sertificētā farmaceite Laila Zālīte - 

Mājas apstākļos bez speciālas kaltēšanas iekārtas ogas izkaltēt ir grūti, jo to sastāvā ir daudz ūdens, un tāpēc tās visdrīzāk nesakaltīs, bet gan sapūs. Taču ir nopērkami pat ļoti vienkārši un mājas apstākļiem piemēroti kaltēšanas aparāti, lai varētu kaltēt sezonas laikā ievāktās ogas. Svarīgi atcerēties, ka ogas kaltēšanai jāievāc sausā periodā, vislabāk – rīta cēlienā, kad nožuvusi rasa, jo tad tajās ir daudz mazāk šķidruma. Tāpat kaltētas ogas visu gadu iespējams iegādāties arī lielākajās tirdzniecības vietās un ekoloģisko produktu veikalos.

Vislabākais un efektīvākais veids, kā uzņemt vērtīgās vielas, kas atrodamas ogās, ir pievienot tās ēdienam vai uzliet tējās. Jebkuras kaltētas ogas var pievienot brokastu muslim, putrām, gardiem un pašgatavotiem enerģijas batoniņiem. Tās var likt arī smūtijos – kalpos gan kā dekors, gan veselīgs un gards papildinājums.

6 ogas, ko vērts iekļaut uzturā

Pīlādži – imunitātes stiprināšanai, piemīt antibakteriālas īpašības. Paaugstina kuņģa skābes sekrēciju, veicinot gremošanu. Kaltētas var pievienot zāļu tējai vai pagatavot tēju tikai no pīlādžiem.

Smiltsērkšķi – satur lielu daudzumu C vitamīna, derēs imunitātes stiprināšanai, samazina iekaisumu un holesterīna līmeni. Kaltētus smiltsērkšķus var samalt smalkā pulverī un izmantot kā piedevu gan gaļas, gan saldajiem ēdieniem.

Plūškoks – imunitātes stiprināšanai, gripas profilaksei. Tāpat veicina organisma vielmaiņu, labvēlīgi ietekmē gremošanu un nieru darbību. Var gatavot tēju, taču tā jāizdzer uzreiz vai ieelpojot, kad ir  klepus (jāuzvāra tēja un jāieelpo tās karstie tvaiki).

Dzērvenes – antioksidants, nodrošina veselu urīnceļu sistēmu. Kaltētas dzērvenes var izmantot ēdienos, piemēram, rozīņu vietā.

Godži – regulē cukura līmeni, pazemina holesterīnu un samazina galvassāpes. Godži ogas folklorā uzskatīta par brīnumainām, kas palīdz saglabāt jaunību. Var uzliet tējā vai pievienot brokastu pārslām un putrām.

Avenes un zemenes, un citas ogas, kas satur daudz sēkliņu, darbojas kā dabiskais gremošanas sistēmas skrubis, tāpēc tās vislabāk ēdienam pievienot veselas.