foto: ddp socialmediaservice / Vida Press
"Vēlos glābt citas dzīvības"  - pēc dzemdībām mirusi jauna māmiņa kļūst par orgānu donori
Ketlīna Torsone negaidot devās mūžībā dažas dienas pēc ceturtā bērna piedzimšanas. Ārstiem viņu neizdevās glābt.
Esi vesels
2020. gada 27. janvāris, 05:51

"Vēlos glābt citas dzīvības" - pēc dzemdībām mirusi jauna māmiņa kļūst par orgānu donori

Jauns.lv

Jauna māmiņa no Oregonas (ASV) mirusi tikai dažas dienas pēc bērna laišanas pasaulē. Izpildīta viņas pēdējā griba. Mirstot viņa vēlējusies kļūt par orgānu donori, lai vismaz citiem būtu dota cerība izdzīvot.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Amerikāniete Ketlīna Torsone paudusi cerību, ka atvēlot savus orgānus medicīnai pēc savas nāves, viņa dos kādam citam cilvēkam cerību turpināt dzīvot.

Lai gan viņas tuvinieki šobrīd izdzīvo traģēdiju un bērni palikuši bez mammas, jaunās sievietes vēlēšanās uzklausīta un izpildīta. Mediķi izņēmuši divpadsmit Torsones iekšējos orgānus un atdevuši tos pacientiem, kas gaidīja rindā uz orgānu pārstādīšanu. Tajā skaitā ir arī jaunās māmiņas sirds un plaušas.

Aizvadītā gada 29. decembrī Ketlīna kļuva par mammu savam ceturtajam bērnam – dēliņam Teodoram. Tas pastāstīts organizācijas GoFundMe lapā, kur naudas līdzekļu vākšanas kampaņu Ketlīnas ārstēšanai bija lūdzis viņas vīrs Džesijs Torsons un abu vecākie bērni – Denijs, Greisa un Džeimss.

Mazāk nekā nedēļu pēc dēliņa Teodora jeb Tedija nākšanas pasaulē Ketlīna „steidzami nogādāta operāciju zālē”, jo viņai konstatēta intracerebrālā asiņošana. Neraugoties uz vairākām neatliekami veiktām operācijām, ārstiem viņas dzīvību nav izdevies glābt.

„Ketlīnas stāvoklis pasliktinājās līdz tādam līmenim, ka nebija vairs cerību izdzīvot,” raksta „GoFundMe” Ketlīnas kampaņas organizators Ričards Stabbs. „Saskaņā ar viņas vēlēšanos, mēs darām visu, ko spējam, lai viņa kļūtu par lūgšanās prasīto dzīvības brīnumu tiem cilvēkiem, kas gaida rindā savu orgāna donoru.”

„Nav daudz vārdu, ko pateikt, kā tikai tas, ka mēs viņu mīlam, un mums viņas pietrūks katru mīļu brīdi. Neraugoties uz smago situāciju, mēs aizvien sajūtam viņas mīlestību, dzīvību un maģiju.”

Pēc sievietes nāves atklāts, ka „Ketlīna spēs piepildīt lūgto brīnumu vairāk nekā ducim cilvēku, kas nemiera pilni cerēja saņemt donora orgānu.”

„Medmāsa pastāstīja Džesijam, ka iespēja, ka jelkāds varētu būt tik dāsns kā Ketlīna, ir viens pret miljonu,” norādījis Ričards Stabbs. „Taču ikviens, kurš pazina Ketlīnu, bija par to pilnībā pārliecināts.”

Ketlīnas stāstu daudzi uzzināja, pateicoties aktrisei Kristenai Bellai un viņas dibinātajai preču līnijai bērniem „HelloBello”. Kompānijas iknedēļas labdarības akcijas laikā pastāstīts par cēlsirdīgo māmiņu un paziņots, ka šī kompānija apņemas gada garumā nodrošināt bez mammas palikušo mazulīti ar autiņbiksītēm un mitrajām salvetēm.

„Pirms viņas došanās mūžībā šā gada janvārī Ketlīna teica, ka vēlas izglābt tik daudz dzīvību, cik iespējams, un ziedoja neticamu skaitu savu orgānu. Divpadsmit. To skaitā arī savu sirdi un plaušas,” Bella rakstīja savā „Instagram” blogā, cildinot Ketlīnu. „Džesij – domās esam ar jūsu ģimeni šajā neiedomājami grūtajā laikā. Sūtām mieru un mīlestību.”

GoFundMe kampaņas ietvaros savākti 120 000 ASV dolāru, lai segtu Ketlīnas medicīniskos izdevumus, apmaksātu bēres un materiāli palīdzētu Džesijam. Šī summa ievērojami pārsniedz sākotnēji uzstādīto mērķi savākt 50 000 ASV dolāru, kā arī vēlāk izteikto cerību, ka ideālākajā gadījumā summa varētu sasniegt 95 000 ASV dolāru atzīmi.

Ričards Stabs kampaņas lapā ierakstījis, ka neizlietoto naudu novirzīšot vēl viena Ketlīnas sapņa īstenošanai: skaista dārza iekopšanai mājas pagalmā viņas bērnu priekam.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

„Šobrīd katrs papildu dolārs palīdzēs Džesijam apmaksāt rēķinus un strādāt pie sapņa, kāds bija viņam ar Ketlīnu – skaista dārza iekopšanas savas mājas pagalmā. Šai bija lemts būt vietai, kur Ketlīna bērniem mācītu iemīlēt dārzkopību, kur bērni varētu aicināt ciemos draugus jaukai laika pavadīšanai, un kur viņi varētu izdzīvot savus „hobitu” sapņus,” raksta Stabs, ļaujot noprast, ka šajā ģimenē ļoti iemīļoti ir Dž. R. R. Tolkīna fantāzijas romāni.

„Esiet kaut nedaudz līdzīgi Ketlīnai,” Stabs aicina tos, kurus aizkustinājis Ketlīnas stāsts. „Mēģiniet saskatīt Dieva pieskārienu ikkatrā savas dzīves dienā. Mīliet cilvēkus. Gatavojiet tiem garšīgu ēdienu. Novērtējiet parastas dienas skaistumu. Dodieties piedzīvojumos. Lasiet dzeju. Baudiet nomierinošas vannas. Valkājiet mīkstas drēbes. Dziediet. Audzējiet augus. Audziniet bērnus. Lolojiet sapņus. Izziniet sevi un esiet vislabākais Jūs pats, kāds varat būt.”

foto: Kathleen Thorson / GoFundMe