Esi vesels
2020. gada 8. janvāris, 05:53

Ko veselībai dos divas stundas pavadītas mežā?

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Tā sauktās meža peldes – laiks, ko pavadāt brīvā dabā – tik tiešām nāk veselībai par labu. Kāds jauns pētījums liecina, ka pašsajūtu uzlabo divas stundas nedēļā, kuras cilvēks aizvada mežā, laukā vai parkā.

Šīs divas stundas nav jāpavada dabā vienā reizē; tās var sadalīt vairākās reizēs visas nedēļas laikā, un pozitīvais efekts uz veselību būs tieši tāds pats, stāsta pētnieki no Ekseteras Universitātes, kas izpētīja aptuveni 200 000 cilvēku veselību un dzīvesveidu.

Laikam, ko pavadāt mežā, pilsētu parkos, pludmalēs vai citviet dabā, būs labvēlīga ietekme uz veselību, ja katru nedēļu dabā būsiet divas stundas vai ilgāk. Pētniekiem šķiet, ka tieši divas stundas varētu būt minimālais slieksnis, jo cilvēkiem, kas ziņoja, ka dabā pavada mazāk laika, psiholoģiskā labsajūta bijusi mazāk izteikta.

Lielākajai daļai pētījuma dalībnieku daba bijusi pieejama aptuveni trīs kilometru attālumā no mājām, bet pētnieks Metjū Vaits (Matthew White) piebilst, ka tikpat labu efektu var panākt arī atrodoties parkā pilsētvidē.

“Divas stundas nedēļā, cerams, vairumam cilvēku ir sasniedzams mērķis, it īpaši tad, ja šo laiku var sadalīt visas nedēļas garumā.”

Ideja par dabas terapeitisko ietekmi ir pārņemta no Japānas, kur to dēvē par shinrin-yoku jeb, burtiski tulkojot, meža peldi. Pētnieki atzīst, ka ir pierādīts, ka meža peldes samazina stresu un trauksmi.