foto: Facebook
Pēc 9 gadiem Vācijā mājās atgriežas mediķe un jūras krastā izveido savu ģimenes ārstes praksi
Esi vesels
2019. gada 8. decembris, 06:00

Pēc 9 gadiem Vācijā mājās atgriežas mediķe un jūras krastā izveido savu ģimenes ārstes praksi

Kas Jauns Avīze

Daļa mediķu labākas dzīves meklējumos dodas uz ārzemēm, taču Māra Meldere pēc deviņu gadu prombūtnes atgriezusies dzimtajā Kurzemē un atvērusi Rojā savu ģimenes ārstes praksi.

Tā iekārtota nelielā mājiņā jūras krastā, un jau ienākot pārņem medicīnas iestādēm neierasti mājīga sajūta, vēsta Talsu televīzija. Viss iekārtots pēc Vācijas parauga, no iepriekšējās ēkas saglabātas tikai nesošās sienas. Pārveidots viss, sākot no durvju platuma, lai ienākt un apgriezties varētu cilvēki ar īpašām vajadzībām, līdz lodziņam no tualetes uz laboratoriju.
“Tas ir nehigiēniski, ja pacients staigā riņķī ar savu urīna trauciņu pa visu praksi vai vēl vairāk – braukā riņķī no Rojas uz Talsiem,” skaidro ārste.

Pirms vairākiem gadiem viņa no Latvijas aizbrauca, jo Vācija piedāvāja labākas izglītības un ilgākas rezidentūras iespējas, arī kvalitatīvas praktiskās zināšanas, taču zinājusi, ka aizbrauc uz atgriešanos. No ārzemēm Meldere atvedusi gan Rietumeiropas skatījumu, gan arī praktiskas iespējas, piemēram, eksprestestus: “Piemēram, man atnāk pacients ar sāpēm krūtīs, es varu piecu minūšu laikā saprast – ir vai nav tas miokarda infarkts, jo man ir gan troponīns I, gan arī troponīna T testi.” Vācijā šie testi viņai vismaz piecas reizes palīdzējuši ļoti ātri diagnosticēt miokarda infarktu.

Ģimenes ārsta praksi Meldere pārņēma septembrī ar 1216 pacientiem, tagad viņas aprūpē ir jau teju 1500 cilvēku, pierakstās pat no Talsiem, Kuldīgas, Jūrmalas un Rīgas.
Solidarizējoties ar kolēģiem, arī Meldere nestrādāja mediķu protesta dienā un atzīst, ka piedzīvojusi grūtības atrast profesionālas medmāsas. Tomēr, neraugoties uz kraso Vācijas un Latvijas algu atšķirību, viņai ir svarīgi, lai tepat blakus būtu ģimene, bērniem vecvecāki, lai meitas var atskriet tepat no skolas pie mammas uz darbu.

Tēmas