Valrieksti pazemina paaugstinātu asinsspiedienu
Ja jums ir paaugstināts asinsspiediens, ēdiet valriekstus. Tie satur vielas, kas var pazemināt asinsspiedienu un samazināt risku saslimt ar sirds asinsvadu slimībām.
Rieksti satur veselīgās nepiesātinātās taukskābes, un ikvienam cilvēkam, kam ir lielāks risks saslimt ar sirds slimībām, piemēram, aptaukošanās vai diabēta dēļ, ikdienas uzturā būtu jābūt iekļautiem produktiem, kuri satur veselīgās taukskābes.
Pētnieki no Pensilvānijas štata universitātes noteica 45 pētījuma dalībniekiem ar lieko svaru vai aptaukošanos trīs dažādas diētas: daži pētījuma dalībnieki divas nedēļas ēda veselus riekstus, otra grupa lietoja uzturā produktus, kas satur daudz alfa linolēnskābes (Omega 3 taukskābes), kuras valriekstos ir lielā daudzumā, bet trešā grupa tādā pašā apjomā lietoja oleīnskābi, kas arī ir valriekstu sastāvā.
Lai gan visās grupās pētījuma dalībniekiem pazeminājās asinsspiediens, tiem, kas ēda veselus valriekstus, kritums bija visbūtiskākais. Tas liek domāt, ka efekts ir saistīts ar riekstiem kopumā, nevis ar kādu atsevišķu to sastāvdaļu, jo riekstos tās visas darbojas kopā un, uzlabojot sirds veselību, papildina cita citas efektu.
“Valriekstos ir vēl kaut kas, kas šos riekstus padara efektīgākus par atsevišķām taukskābēm,” izteikusies uztura pētniece Penija Krisa-Etertone.