foto: Shutterstock
Vecāki sašutuši - skolās un bērnudārzos sākušas "uzdarboties" utis
Esi vesels
2019. gada 22. oktobris, 21:00

Vecāki sašutuši - skolās un bērnudārzos sākušas "uzdarboties" utis

Jauns.lv

Pēdējo nedēļu laikā LTV raidījums “4. studija” saņēmis vairākus sašutuma pilnus zvanus no vecākiem par to, ka viņu bērni gan no skolām, gan bērnudārziem mājās atgriežas ar pilnu galvu utīm.

Ik gadu vismaz seši līdz 12 miljoni cilvēku pasaulē savos matos atrod utis. Pārsvarā tie ir bērni vecumā no trīs līdz 11 gadiem. 

Galvas utis ir mazi, gaiši pelēki asinsūcēji, kas ir 2-4 milimetrus gari.  Kā stāsta ģimenes ārsts Iļja Meniss, lai pārbaudītu, vai bērnam ir utis, uzmanīgi jāapskata ne tikai mati, bet pati galvas āda, pie matu saknēm. 

Utis gan nepiedzimst cilvēka galvas ādā, tām tāpat kā cilvēkiem patīk komforts un siltums. Farmaceite Ieva Virza stāsta, ka utis ļoti viegli pāriet no viena bērna uz citiem. 

Vislielākā kukaiņu izplatība ir skolās, tostarp, elitārās mācību iestādēs. “4. studijas” aptaujātie mācību iestāžu vadītāji neslēpj – ja neizdodas utu perēkli atklāt trīs dienu laikā, tad parazīts iedzīvojas pat vairāku klašu bērnu matos. Situācija atkārtojoties gadu no gada, taču risinājuma nav. 

Kā stāsta Veselības inspekcijas pārstāve Solvita Mūrniece, minimālā prasība ir reizi mācību gadā veikt skolēnu pārbaudi uz utainību. Parasti to darot, uzsākot skolas gaitas 1. septembrī. 

Tēmas