foto: LETA
"Varbūt vajadzēja nākt ar aploksnīti?!" - sašutumu raisa slimnīcas mediķu attieksme pret nu jau mirušu pacientu
Ilustratīvs foto.
Dzīvības loterija
2019. gada 20. septembris, 16:10

"Varbūt vajadzēja nākt ar aploksnīti?!" - sašutumu raisa slimnīcas mediķu attieksme pret nu jau mirušu pacientu

Jauns.lv

Sociālajā tīklā "Twitter" piektdien sašutumu raisījusi lietotājas Ingas Jākobsones publicētā vēstule, kas adresēta Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcai (RAKUS). Vēstulē aprakstīta mediķu attieksme pret sievietes nu jau mirušo tēvu, kas Latvijas Onkoloģijas centra stacionārā ceturtdien bezpalīdzīgi atradies apātiskā stāvoklī. Vēršoties pēc palīdzības pie medmāsas, Jākobsonei norādīts, ka pie medķiem jānāk ar aploksnīti.

Inga Jākobsone ceturtdienas pēcpusdienā ieradusies RAKUS , lai apciemotu savu tēvu, kurš ārstējis Latvijas Onkoloģijas centra stacionārā. Ienākot palātā, viņa konstatējusi, ka tētis ir apātisks - nespēj piecelties, nespēj parunāt un guļ gultā apčurājies. Tēvs visu dienu nebija spējis ne paēst, ne padzerties, savukārt medmāsas attieksme brīdī, kad Inga vērsusies pēc palīdzības, bijusi nievājoša.

"Jūs tiešām domājat, ka viņam tas šobrīd ir tik svarīgi?" sievietei jautājusi medmāsa, kas vēlāk paaugstinātā tonī viņai norādījusi, ka stacionārā pie mediķiem nepieciešams ierasties ar aploksnīti. Tā varot saņemt cilvēcīgu attieksmi. 

"Ja jums kaut kas nepatīk, varat vest savu tēvu mājās nomirt!" - tā izskanējis vēl kāds komentārs no medmāsas puses, kad Jākobsone vaicājusi, kāpēc visu dienu neviens no mediķiem nav viņu informējis par tēta stāvokli.

Ceturtdienas vakarā vīrietis nomiris.

Pēc notikušā Jākobsone sociālajos tīklos dalījusies ar vēstuli RAKUS, kurā izklāsta notikušo situāciju. 

Uz sociālajā tīklā publicēto ierakstu reaģējusi arī veselības ministre Ilze Viņķele, kura norādījusi, ka šāda attieksme ir nepieņemama.

"Kopā ar RAKUS valdi strādājam, lai attieksmi pret pacientiem un tuviniekiem uzlabotu. Līdzjūtība ģimenei," raksta ministre.

Savukārt RAKUS slimnīcas pārstāvji "Twitter" vietnē atvainojušies Ingai Jākobsonei par necienīgo attieksmi un sagādātajām ciešanām.

"Atvainojamies par tik necienīgu attieksmi un sagādātajām ciešanām.  Izsakām līdzjūtību. Darīsim visu iespējamo, lai šādi gadījumi neatkārtotos. Slimnīcas vadība ir iepazinusies ar Jūsu komentāra saturu. Ir uzsākta pārbaude par minēto apstākļu noskaidrošanu un izvērtēšanu," vēstīts slimnīcas ziņojumā.