foto: New England Journal Of Medicine
Sieviete ASV vēršas pie mediķiem, jo viņas asinis kļuvušas tumši zilas
2019. gada 19. septembris, 16:25

Sieviete ASV vēršas pie mediķiem, jo viņas asinis kļuvušas tumši zilas

Jauns.lv

25 gadus veca sieviete Rodailendā, ASV, vērsusies pēc neatliekamās medicīniskās palīdzības, sūdzoties par vispārēju vājumu, elpas trūkumu un vēl kādu neparastu simptomu, ko ārstiem katru dienu negadās redzēt, proti, sievietes asinis, āda un nagi kļuvuši zili, vēsta CNN.

Šo gadījumu ārsti Otis Vorens un Bendžemins Blakvuds aprakstījuši izdevumā “New England Journal of Medicine”. 

Ārsti izteikuši minējumu, ka sievietes tumši zilā nokrāsa saistīta ar to, ka viņa iepriekšējā vakarā zobu sāpju remdēšanai bija izmantojusi lielu daudzumu benzokaīna (vietējas anestēzijas līdzeklis, kas ir piemērots, lai atvieglotu rīšanas radītas sāpes, kas bieži pavada mutes dobuma un rīkles infekcijas un iekaisumus). 

Veicot izmeklējumus, 25 gadus vecajai sievietei ārsti konstatējuši methemoglobinēmijas pazīmes (stāvoklis, kad asinīs ir pārāk daudz patoloģiska hemoglobīna, kas nespēj efektīvi transportēt skābekli).

Dakteris Vorens atcerējās līdzīgu gadījumu, kad pacients bija kļuvis zils pēc antibiotiku lietošanas. "Sievietes ādas krāsa bija tieši tāda pati. Ja esat ko tādu redzējuši vienreiz, nekad nespēsiet to aizmirst," piebildis dakteris Vorens. 

Minējumi rosināja ārstus veikt asins skābekļa līmeņa mērījumus, kas norādīja, ka sievietes skābekļa līmenis asinīs sasniedz vien 67% vajadzīgo 100% vietā. 

Atsaucoties uz portālu “Healthline”,  ja ir pārāk zems skābekļa līmenis sarkanajos asinsķermenīšos, vai problēmas, kas saistītas ar skābekļa koncentrāciju asinīs, pacienta asinis no sarkanām var kļūst tumši zilas. 

Tēmas