foto: Shutterstock
Dzērveņu sula pastiprina antibiotiku iedarbību
Dabasspēks
2019. gada 28. jūnijs, 06:45

Dzērveņu sula pastiprina antibiotiku iedarbību

"Patiesā Dzīve"

Dzērveņu sulu jau izsenis izmanto kā palīglīdzekli urīnceļu infekciju ārstēšanai, tāpēc ir tikai loģiski, ka zinātnieki iedomājušies šīs brīnumogas izmantot arī antibiotiku terapijas efektivitātes pastiprināšanai.

Ideja par dzērveņu ekstrakta un antibiotiku kokteili ienāca prātā Makgīla Universitātes zinātniekiem (Kanāda). Eksperimenta gaitā šāds kokteilis tika iebarots baktērijām, kuras izraisa urīnceļu infekciju, pneimoniju un gastroenterītu (Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa un Escherichia coli).

Rezultātā, pateicoties spēcīgai flavonoīdu un antioksidantu iedarbībai, ko satur dzērvenes, palielinājās patogēno mikroorganismu jutīgums pret antibakteriālajiem preparātiem.

Vēl vairāk – šīs baktērijas arī turpmāk neattīstīja rezistenci pret antibiotikām. Tieši noturība pret antibiotikām patlaban ir nopietna medicīnas problēma – visā pasaulē tiek meklētas metodes, kas ļautu palielināt antibiotiku efektivitāti. Pēc pētījuma autoru domām, dzērveņu ekstrakts ir daudzsološs līdzeklis, lai šo problēmu atrisinātu.

Tēmas