foto: LETA
Noskaidrots, kāds ir vidējais Latvijas asinsdonors
Esi vesels
2019. gada 14. jūnijs, 09:49

Noskaidrots, kāds ir vidējais Latvijas asinsdonors

Jauns.lv / LETA

Vidējais asinsdonors Latvijā ir 35 gadus vecs un asinis vairāk ziedo sievietes, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pastāstīja Valsts asinsdonoru centra (VADC) direktore Egita Pole.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa pauda, ka diemžēl "vidējais donors mums noveco". Asinis vairāk ziedo sievietes, tomēr pārsvars esot neliels. VADC izpētījis, ka galvenokārt iedzīvotājus ziedot asinis motivē vēlme palīdzēt, tomēr motivējoša esot arī papildu brīvdiena.

Tāpat secināts, ka darba devēji neliek šķēršļus darbiniekiem doties ziedot asinis, kad tas ir nepieciešams. Tikmēr iedzīvotāji, kas asinis neziedo, esot norādījuši, ka to darītu, ja tas būtu ļoti nepieciešams, piemēram, tuvam cilvēkam. Tomēr Pole uzsvēra, ka ik dienu slimnīcās ir smagi pacienti.

Esošo situāciju ar asiņu krājumu viņa vērtēja kā saspringtu, piebilstot, ka var būt pacienti, kuriem vienā dienā nepieciešamas pat septiņu līdz astoņu donoru ziedotās asins devas. VADC direktore aicina atsaukties ikvienu asinsdonoru, īpaši 0 rēzus negatīvo un pozitīvo asins grupu donorus.