foto: scanpix
Cilvēki gada laikā apēd vismaz 50 000 (!) plastmasas daļiņu
2019. gada 6. jūnijs, 10:53

Cilvēki gada laikā apēd vismaz 50 000 (!) plastmasas daļiņu

Jauns.lv

Mikroplastmasas, ko uzņemam caur ūdeni, pārtiku un gaisu, ko elpojam, nelabvēlīgā ietekme uz veselību vēl nav pierādīta. Taču saskaņā ar jauna pētījuma datiem konstatēts, ka cilvēks gada laikā caur gaisu un pārtiku savā organismā ielaiž arī vismaz 50 000 plastmasas daļiņu.

Pētnieki lēš, ka patiesais skaitlis varētu būt vēl lielāks, jo pētījumā tika analizēts vien neliels skaits pārtikas produktu un dzērienu. Visvairāk plastmasas daļiņu cilvēks uzņemot no dzeramā ūdens pudelēm. 

Mikroplastmasas ietekme uz cilvēka veselību pagaidām vēl nav izpētīta, taču pētnieki pieļauj – tā organismā varētu uzkrāties toksiskas vielas. Mikroplastmasas gabaliņi ir tik mazi, ka var nokļūt cilvēka audos, ietekmējot imūnreakciju. 

Mikroplastmasas nonākšana gaisā pārsvarā rodas plastmasas atkritumu sadalīšanās rezultātā un tā šobrīd ir visas pasaules problēma. 

Jaunais pētījums ir publicēts žurnālā “Vides Zinātne un Tehnoloģijas”. Pētnieki izmantojuši ASV valdības izdotās uztura vadlīnijas, lai aprēķinātu, cik daudz plastmasas daļiņu cilvēks gada laikā varētu uzņemt. Pēc zinātnieku aprēķiniem – pieaudzis cilvēks gada laikā organismā uzņem 50 000 mikroplastmasas daļiņu, bet bērns ap 40 000. 

Tēmas