foto: LETA
Asinsdonoru centrs lūdz cilvēkus arī atvaļinājumā ziedot savas asinis
Valsts asinsdonoru centrs aicina donorus ziedot arī atvaļinājumu laikā.
Esi vesels
2019. gada 5. jūnijs, 20:29

Asinsdonoru centrs lūdz cilvēkus arī atvaļinājumā ziedot savas asinis

Jauns.lv / LETA

Valsts asinsdonoru centrs (VADC) lūdz donorus asinis ziedot arī atvaļinājumu laikā, īpaši nepieciešamas 0 rēzus pozitīvo un negatīvo, A rēzus pozitīvo un negatīvo, kā arī B rēzus pozitīvo grupu asinis, informēja centra pārstāvis Jānis Vecvagars.

Kā sacīja VADC ārste Tatjana Lazdiņa, vasaras periodā donoru skaits jūtami samazinās ne vien tāpēc, ka cilvēki devušies atpūsties vai ieplānojuši braucienus uz ārvalstīm, bet arī aktīvā dzīvesveida dēļ, proti, iestājoties siltajam laikam, cilvēki vairāk pievēršas aktīvajam dzīvesveidam un palielinās negadījumu risks.

Pērn viena no zemākajām donoru aktivitātēm novērota jūnijā, kad asins Latvijā ziedojuši 4055 donori. Vidēji tas ir par 7% mazāk nekā citos mēnešos un šis apjoms vienāds ar asins daudzumu, kuru no VADC asins krājuma ārstniecības iestādes pieprasa trīs dienu laikā, skaidroja Vecvagars.

Viņš norādīja, ka donoru kustības aktivizēšanā aicināti iesaistīties arī uzņēmumi, biroja centros vai ofisā organizējot donoru dienas. "Asins ziedošana uzņēmumā ir ne tikai sociāli atbildīgs darbs, bet arī lieliska iespēja saliedēt kolektīvu, iedrošināt citus paveikt darbu un saņemt papildus apmaksātu brīvdienu," sacīja Vecvagars.

Rīt, 6.jūnijā, asinis iespējams ziedot specializētā autobusa izbraukumā pie tirdzniecības centra "Domina Shopping", Ieriļu ielā 3, un Kokneses kultūras namā, Hanzas ielā 2. Katru dienu donori tiek gaidīti arī donoru pieņemšanas vietā, Merķeļa ielā 11, un Valsts asinsdonoru centrā Sēlpils ielā 9.