foto: Shutterstock
Nebāziet ausīs vates kociņus
Mediķi brīdina, ka lielākoties ar vates kociņiem neko daudz iztīrīt neizdodas, bet tikai iegrūst sēru vēl dziļāk.
Esi vesels
2019. gada 19. maijs, 06:09

Nebāziet ausīs vates kociņus

Kas Jauns Avīze

Ārsti iesaka netīrīt ausis ar vates kociņiem – tas bieži ir bezjēdzīgi un pat bīstami. Turklāt ausu vasks jeb sērs ir visnotaļ nepieciešams.

Anglijā kāds 31 gadu vecs vīrietis nogādāts slimnīcā Koventrijā – viņš cieta no lēkmēm, līdzīgām epilepsijai, galvassāpēm, atmiņas zuduma un ģīboņa. Izmeklēšanā atklājās, ka galvas smadzeņu apvalkā ir divi iekaisumi.

Un viss vates kociņa dēļ – daļa tā bija iestrēgusi dziļi ausī, kas vainagojās ar bakteriālu infekciju, kura no auss kanāla pārgāja uz galvaskausu un izgrauzās cauri kaulam, raksta "Daily Mail".

Mediķi brīdina, ka lielākoties ar vates kociņiem neko daudz iztīrīt neizdodas, bet tikai iegrūst sēru vēl dziļāk, kur tas krājas un veido korķi. Iespējami arī mehāniski bojājumi, kas apdraud dzirdi.

Normālā dabiskā gaitā ausu sērs pats izkrīt ārā, bet līdz ar vecumu tas notiek mazāk efektīvi. Ja pasliktinās dzirde, vajadzīga ārsta palīdzība.

Ausu sērs turklāt darbojas kā filtrs, aizturot putekļus un citus netīrumus. Tas atgrūž ūdeni, ieziež auss kanālu, ar savu skābo vidi nogalina baktērijas.

“Daudzi cilvēki uzskata ausu vasku par netīru, bet tas ir dabisks un svarīgs,” skaidro ārsts Rodžers Hendersons, kuram ir vairāk nekā 30 gadu pieredze ausu ārstēšanā. “Es esmu redzējis pacientus, kas tīrījuši ausis ar zīmuļiem un pat matu sprādzēm. Tas tikai bojā kanālu un var būt bīstami.”