foto: LETA
Čakša par Viņķeles izteikumiem: "Apvainojumi krāpšanā ir politisks uzbrukums, lai piesegtu izgāzušos veselības reformu"
Bijusī veselības ministre Anda Čakša.
2019. gada 17. maijs, 12:06

Čakša par Viņķeles izteikumiem: "Apvainojumi krāpšanā ir politisks uzbrukums, lai piesegtu izgāzušos veselības reformu"

TV24

“Tā ir piesegšanās tam, ka nekādas citas aktīvas lietas šobrīd veselības nozarē nenotiek,” tā, runājot par veselības ministres Ilzes Viņķeles (Attīstībai/Par!) izteikumiem par krāpšanu Veselības ministrijas iepriekšējos tehnoloģiju iepirkumos, RīgaTV24 raidījumā “Preses Klubs” sacīja iepriekšējā veselības ministre Anda Čakša (ZZS). Viņa šos pārmetumus noliedz un uzskata, ka tas ir politisks uzbrukums un apmelojumi.

“Jūs redzat Valsts kontroles paziņojumu, ka tur nav pārkāpumu attiecībā par informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) projektiem. Manā skatījumā šis ir tāds politisks uzbrukums un apmelojumi, jo visi šie projekti ir ļoti viegli atsekojami,” raidījumā teica Čakša.

Viens no pārmetumiem Čakšas virzienā ir, ka bijusī veselības ministre it kā esot politiski ietekmējusi elektronisko iepirkumu sistēmu. Viņa atgādina, ka tā ir valsts veidota elektroniskā iepirkumu sistēma, caur kuru notiek šie iepirkumi un to nevarot ietekmēt. Otra lieta, kas Čakšai tiek pārmests, ir iepirkumu projektos nepamatoti dārgi iegādātās programmatūru licences. Uz to bijusī veselības ministre atbildēja, ka ir trīs lielie licenču pārdevēji un arī tur viss esot izsekojams un apskatāms.

“Man rodas jautājums, kas ir tie eksperti, kas ir auditējuši šo visu paralēli Valsts kontrolei. Man tas lielā mērā izskatās pēc iekšējas IT nozares melnās konkurences. Mēs neesam īsti tikuši līdz vienam normālam grozam un līdz galam neesam atcēluši arī divu grozu sistēmu. Manā skatījumā tā ir piesegšanās tam, ka nekādas citas aktīvas lietas šobrīd veselības nozarē nenotiek,” sacīja Čakša.