foto: Edijs Pālens/LETA
Onkoloģijas pacienti pieprasa atjaunot pieeju zālēm
Mūziķis Harijs Zariņš Rigvir lieto vairāk nekā trīs gadus, kopš viņam atklāts vēzis. Analīzes uzrāda, ka slimība neprogresē, bet tālākais nav zināms. “Man ir palikusi vairs tikai viena Rigvir ampula, ar to pietiek pusotram mēnesim. Ko darīšu tālāk, nezinu,” Privātajai Dzīvei atzinis Zariņš.
Esi vesels
2019. gada 9. maijs, 06:28

Onkoloģijas pacienti pieprasa atjaunot pieeju zālēm

Kas Jauns Avīze

Ar vienotu iesniegumu Zāļu valsts aģentūrā, Veselības ministrijā, Veselības inspekcijā un arī Tiesībsarga birojā vērsušies 36 onkoloģijas pacienti, pieprasot nekavējoties atcelt Rigvir izplatīšanas aizliegumu.

Pacienti asi nosoda uzvirmojušās diskusijas par Rigvir efektivitāti, jo onkoloģijā nemaz nav medikamentu, kas palīdzētu visos gadījumos. Iesnieguma parakstītāji ar saviem izmeklējumu rezultātiem gatavi apliecināt Rigvir veiksmīgo iedarbību uz viņu veselības stāvokli. Šī informācija pieejama Onkoloģijas centrā un Slimību profilakses un kontroles centra reģistrētajos datos.

Parakstītāju vidū ir daudzi pacienti ar melanomas sākuma stadijas diagnozi, kuriem Rigvir ir vienīgā iespējamā terapija ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs, kā arī pacienti ar 3. un 4. stadijas diagnozi, kuriem medikaments ir apturējis šī īpaši agresīvā ļaundabīgā audzēja metastāžu veidošanos.     

Viņiem ir informācija, ka daudzi mediķi un citi pacienti individuāli vērsušies atbildīgajās institūcijās ar prasību atjaunot Rigvir pieejamību. Sākta arī atbalsta vākšana starptautisko petīciju vietnē Avaaz.org.

Zāļu valsts aģentūra apturējusi Rigvir izplatīšanu līdz neatbilstības cēloņa noskaidrošanai un novēršanai, Nacionālais veselības dienests – izsvītrojis no valsts kompensējamo zāļu saraksta. Analīzēs Lielbritānijā atklāts, ka Rigvir ir mazāks vīrusu daudzums, nekā apstiprināts, zāles reģistrējot.