foto: LETA
Kā dārza darbos nenodarīt pāri mugurai?
Tiek savākta velēna dārzā.
Esi vesels
2019. gada 27. aprīlis, 07:20

Kā dārza darbos nenodarīt pāri mugurai?

"100 Labi Padomi"

Lai kārtīga darbošanās dārzā nebeigtos ar stiprām locītavu, muguras un muskuļu sāpēm, ir nepieciešams ievērot ergonomijas pamatprincipus un veikt dažus fiziskus vingrojumus, kuri sagatavos ķermeni fiziskam darbam.

Pirmām kārtām, lai padarītu elastīgākus muskuļus un mobilākas locītavas, ir jāuzlabo un jāpaātrina asinsrite visā ķermenī, iesaka fizioterapeite Krista Aiga Bucika. To var panākt, izkustinot plaukstu un pēdu locītavas. Piemēram, izapļojot pēdu un plaukstu locītavas pa labi un pa kreisi, saspiežot dūres un maksimāli iztaisnojot pirkstus. Šādas kustības liks asinsritei darboties ātrāk.

Nākamais ir jāizkustina lielās locītavas (elkoņi, pleci, gūžas, ceļi un mugurkauls). Lai to izdarītu, var apļot plecus, saliekt un atliekt abas rokas elkoņos (pieskaroties ar plaukstām pie pleciem), veikt nelielus pietupienus (lai ceļu locītavas saliecas ne vairāk kā 90 grādos), izapļot iegurni abos virzienos. Ar abām rokām pastiepties uz augšu, šādi izstiepjot visu ķermeni. Tad var ķerties pie darbiem.

Veicot darbus, vēlams neatrasties ilgi vienā pozā, tas noved pie muskuļu pārspringuma un sāpēm. Ceļot smagumus, ir jāsaliec kājas ceļos, tādējādi samazinot slodzi uz muguras jostas daļu, un smagumus jācenšas sadalīt uz abām rokām, tad netiks provocēts muskuļu disbalanss. Ik pēc 30 minūtēm darba ir jābūt vismaz 5 minūšu atpūtai, piemēram, vienkārši apsēžoties vai arī viegli pastiepjoties.

Pēc darba svarīgi atsildīties, pastiepjot muskuļus un viegli izkustinot visas locītavas. Īpaša uzmanība jāpievērš kāju, iegurņa, muguras un plecu muskuļiem, kuri darba laikā uzņemas vislielāko slodzi. To var izdarīt, piemēram, nosēžoties uz grīdas ar taisnām kājām un ar roku pirkstiem pastiepjoties pie kāju pirkstgaliem (tiks pastiepti kāju aizmugurējie un muguras muskuļi), stāvus ar rokām pastiepjoties uz augšu (pastiepsies muguras un krūškurvja muskuļi), lēnām noliecot un nedaudz aizturot galvu uz sāniem un uz priekšu (pastiepsies kakla un plecu muskuļi).

Zināšanai

• Ja otrā dienā pēc aktīviem dārza darbiem mugurā jūti diskomfortu, uzmeklē sertificētu speciālistu, kurš veic kinezioloģisko teipošanu un var noteipot jutīgo vietu. Pēc pieredzes, pārpūles gadījumos šī metode salīdzinoši ātri atvieglo sāpes.

• Ja iemesls sāpēm ir muskuļu pārpūle, efektīvi var būt arī stiepšanās vingrojumi, piemēram, plaši zināmā bērna poza, kad cilvēks apsēžas uz saviem papēžiem, plašāk izvērš ceļgalus un stiepjas ar rokām uz priekšu. Šī poza palīdz atslābināt muguras lejasdaļu un vienlaikus arī izstiepj saspringtos un sāpīgos muskuļus.

• Turpmāk centies ievērot ergonomiskas darba pozas, jo tādā veidā katrs var sevi pasargāt no nepatīkamām sajūtām!