foto: Shutterstock
Tie, kuriem patīk pārāk ilgi gulēt, var iedzīvoties nopietnās veselības problēmās
Esi vesels
2019. gada 18. aprīlis, 06:45

Tie, kuriem patīk pārāk ilgi gulēt, var iedzīvoties nopietnās veselības problēmās

"100 Labi Padomi"

Ne pārāk daudz, ne pārāk maz – optimāls miega daudzums, kā pētnieki secinājuši, ir sešas līdz astoņas stundas. Ilgstoši guļot mazāk vai vairāk, ar laiku var rasties veselības problēmas.

Visapdraudētākie šķiet lielie gulšņātāji – tiem, kas regulāri guļ vairāk nekā astoņas stundas, ir par 33 % lielāks risks iedzīvoties sirds un asinsvadu slimībās. Tiem, kas guļ mazāk par sešām stundām, šis rādītājs ir 11 procenti. Ja neizgulēties gadās laiku pa laikam, tad satraukumam neesot pamata.

Grieķu pētnieki no Onasis Sirds ķirurģijas centra Atēnās deviņus gadus analizēja vairāk nekā viena miljona cilvēku miega paradumus. Pētījuma dalībnieki tika sadalīti trīs grupās: negulētāji, gulšņātāji un tie, kas miegā pavada sešas - astoņas stundas. Zinātniekiem gan neesot īsti skaidrs, kāpēc miegam vajadzētu ietekmēt veselību, taču viņi pieņem, ka tas varētu būt saistīts ar glikozes vielmaiņu, asinsspiedienu un iekaisuma procesiem.

“Dažreiz neizguļoties vai guļot ilgāk nekā parasti, visdrīzāk, veselībai nekaitēsiet, taču ilgstošs miega trūkums vai pārmērīga gulēšana varētu būt riska faktors,” uzskata vadošais pētnieks Epameinondass Fontass.

Lai nodrošinātu ideālu miega daudzumu, pētnieki iesaka izveidot striktu miega režīmu, atturēties no kafijas un alkohola lietošanas pirms naktsmiera, ēst veselīgus produktus un regulāri sportot.