foto: Shutterstock
Atmaskots tik populārais Himalaju sāls - tā vērtīgums ir tīrās blēņas
Vienīgais, ar ko Himalaju sāls esot vērtīgāks, ir cena un glītā krāsa.
Esi vesels
2019. gada 23. marts, 05:44

Atmaskots tik populārais Himalaju sāls - tā vērtīgums ir tīrās blēņas

Kas Jauns Avīze

Arī Latvijā populārs kļuvis Himalaju sāls sarkanīgā vai rozīgā krāsā, kam piedēvē veselīgas, dziednieciskas, pat ezoteriskas īpašības. Tagad kāds veikals Vācijā paziņojis, kas tas viss ir blēņas.

Ekoproduktu lielveikalā Leipcigā blakus šā sāls plauktam pielikts uzraksts: “Pēc daudziem lūgumiem mūsu plauktos atkal parādījies Himalaju sāls. Bet, lai to pārdotu ar tīru sirdsapziņu, mēs gribētu jūs iepazīstināt ar dažiem izzinošiem datiem.”
Un, proti, Himalajos nav nekādas sāls raktuves, un tas viss ir tikai reklāmas triks. Šis ir parasts akmeņsāls, minerāls, ko zinātniski sauc par halītu, no kā iegūst virtuvē izmantoto vārāmo sāli, tostarp arī Vācijā.

Īpašās Himalaju sāls garšas īpašības esot tikai mīts, mārketinga gājiens, lai izvilinātu naudu no naivu veselīga dzīvesveida piekritēju makiem. Parastais sāls ne ar ko neesot sliktāks. “Mēs informējam, bet lēmumu par sava pirkumu groza saturu jūs pieņemat paši,” norāda veikalnieki.

Citi avoti vēsta, ka Himalaju sālī atrasti vairāk nekā 80 mikroelementi, tāpēc tas esot sastāva ziņā bagātīgākais no visiem. "Wikipedia" gan raksta, ka šis sāls satur 98% nātrija hlorīda un nenozīmīgu daudzumu magnija, kālija un kalcija, šie elementi arī rada rozīgo krāsu. Nav nekādu pierādījumu šā sāls īpašai medicīniskai iedarbībai. To iegūst Pakistanā, Pendžabas provincē.

Tēmas