foto: Shutterstock
Atklāts atopiskā dermatīta cēlonis
Esi vesels
2019. gada 24. marts, 05:49

Atklāts atopiskā dermatīta cēlonis

"Patiesā Dzīve"

Alerģiskas reakcijas, piemēram, atopiskais dermatīts, parasti rodas, kad mūsu imunitātes sargi T limfocīti noklīst no pareizā ceļa un transformējas par naidīgiem dubultniekiem, kas savukārt sāk reaģēt uz nosacīti nekaitīgām vielām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Zinātnieki no Minhenes Tehniskās universitātes noskaidrojuši, ka galvenie šīs transformācijas vaininieki varētu būt nātrija un hlora jonu jeb, vienkāršāk sakot, sāls pārāk lielais saturs asinīs.

Strādājot ar šūnu kultūrām, zinātnieki atklāja, ka T limfocīti vidē ar palielinātu sāls koncentrāciju spēj pārtapt par Th2 šūnām, kas sintezē dažādus interleikīnus (šūnu signālmolekulas) un pastiprina antivielu veidošanos; tas varētu būt alerģiskās reakcijas cēlonis. Tomēr, ja transformējušās šūnas vēlreiz pakļautu mazākai nātrija hlorīda iedarbībai, tās varētu atgūt iepriekšējo statusu.

Saistība starp pārsālīšanu un noslieci uz alerģiskām reakcijām apstiprinājās pētījumā ar pacientiem, kuri cieš no atopiskā dermatīta. Sāls burtiskā nozīmē bija ieēdusies viņu ādā – nātrija līmenis dermatīta skartajos ādas segmentos izrādījās 30 reizes augstāks nekā veselas ādas paraugos. Pētījuma autori gan vēl nav tikuši skaidrībā, kā tik daudz sāls varēja nokļūt uz pacienta ādas. Iespējams, ka tas saistīts ar pārmērīgi lielu sāls daudzumu uzturā.