foto: Shutterstock
Tauki ap vidukli jeb tautā sauktā "riepa" signalizē par nopietnu sirds un asinsvadu slimību risku
Esi vesels
2019. gada 23. marts, 06:48

Tauki ap vidukli jeb tautā sauktā "riepa" signalizē par nopietnu sirds un asinsvadu slimību risku

"Patiesā Dzīve"

Tas nav nekāds jaunums, ka organisma aptaukošanās jeb, vienkāršāk sakot, riepa ap jostasvietu signalizē par nopietnu sirds un asinsvadu slimību risku. Toties negaidīts ir atklājums, ka šāds riska faktors var būt arī kritiska vidukļa apkārtmēra un auguma attiecība. Par to brīdina Sanpaulu Valsts universitātes zinātnieki žurnālā "Scientific Reports".

Viņi ir izpētījuši, cik ātri atjaunojas sirds normālais ritms pēc aerobās slodzes uz skrejceļa. Pētījumā piedalījās 52 veseli vīrieši vecumā no 18 līdz 30 gadiem ar dažādām vidukļa un auguma proporcijām. Izrādās, laiks, kurā atjaunojas normālais sirds ritms, ir drošs sirds un asinsvadu slimību riska indikators.

Šajā pētījumā sirdsdarbības ātruma dinamika vienu reizi tika novērtēta miera stāvoklī, pēc tam sešas reizes – stundas laikā pēc fizisko nodarbību pabeigšanas. Izrādījās, ka vīriešiem ar vidukļa apkārtmēra un auguma proporciju 0,45 un vairāk, kas jau robežojas ar risku saslimt ar sirds slimībām, normāla sirds ritma atjaunošanās notika lēnāk nekā slaidiem kungiem.

Ja normālas sirdsdarbības atjaunošanai vajadzīgs ilgs laiks, tas liecina, ka ir nopietns sirdsdarbības traucējumu risks. Pētījuma autori uzsver, ka pat tajos gadījumos, kad ķermeņa svars atbilst normai, savas veselības labad ir vērts pacīnīties ar taukaudiem, kas pamazām nogulsnējas ap vidukli.