foto: LETA
Koalīcijas partiju pārstāvji atbalsta virzību uz vienu veselības aprūpes pakalpojumu grozu
Reģistratūra.
2019. gada 15. marts, 12:21

Koalīcijas partiju pārstāvji atbalsta virzību uz vienu veselības aprūpes pakalpojumu grozu

LETA

Visi valdību veidojošo partiju pārstāvji atbalsta virzību uz vienu veselības aprūpes pakalpojumu grozu, šodien pēc koalīcijas Attīstības komitejas sanāksmes sacīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Pēc viņas paustā, būtībā konceptuāli atbalstīta arī ideja par viena veida pievienošanos valsts veselības apdrošināšanai. "Ja reiz vispārējā nodokļu režīmā strādājošajiem sociālās apdrošināšanas iemaksa bija palielināta par vienu procentpunktu, tad šī pieeja jāattiecina arī uz visiem citiem nodokļu režīmiem, gan mikrouzņēmumam, gan patenta maksas maksātājam, gan pašnodarbinātajiem," sacīja ministre.

Viņa uzskata, ka šāda pieeja ir taisnīgāka, jo tā ir progresīvāka, proti, fiksēts maksājums kā patlaban 250 eiro apmērā šogad cilvēkiem ar zemiem ienākumiem ir daudz smagāka nasta, nekā procentpunkts no pašnodarbinātā veiktajām iemaksām. Turklāt Viņķele pārliecināta, ka šāda pieeja ir daudz vieglāk administrējama, kā arī tiek nodrošināta vienāda pieeja visiem.

Attīstības komitejas otrā tikšanās notiks nākamnedēļ. Kā skaidroja Viņķele, ja tiks panākta vienošanās politiski, tad tālāk notiks diskusijas par piedāvājumu ar sociālajiem partneriem, darba devējiem, arodbiedrībām, kā arī mediķu un pacientu biedrībām.

Kā sacīja Viņķele, ja arī diskusijās priekšlikums gūs atbalstu, tad ministre ir gatava "ātrā tempā" virzīties uz Ministru kabinetu ar likumprojektu, bet pēc tam - arī uz Saeimu.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka koalīcijas Attīstības padomes sēdē Viņķele piedāvāja veidot vienotu veselības aprūpes pakalpojumu grozu, kā arī attiecināt procentpunktu sociālo iemaksu uz tādiem alternatīvajiem nodokļu režīmiem kā mikrouzņēmumiem, patentmaksu veicējiem, autoratlīdzību saņēmējiem un citiem.

Šādu piedāvājumu ministre izteica valdībai jau 19.februārī, kad šī iecere vēl neguva viennozīmīgu atbalstu, bet premjers Krišjānis Kariņš (JV) šī jautājuma vērtēšanu nodeva koalīcijas Attīstības padomei, kura vērtē strīdīgus, konceptuālus jautājumus.

Tāpat Viņķele rosina pie valsts apdrošināto personu lokā iekļaut arī iepriekš 12.Saeimā diskusijas raisījušos cilvēkus ar trešās grupas invaliditāti. Patlaban tā saukto atbrīvoto grupu vidū ir cilvēki ar pirmās un otrās grupas invaliditāti.

Ministre sacīja, ka nodokļu režīmu "harmonizācijas pasākumi" būs pagaidu regulējums, bet kopumā nepieciešams sākt sarunu par alternatīvajiem nodokļu režīmiem kopumā, pārsniedzot veselības aprūpes līmeni.

Viņķele gribētu, lai izmaiņas stājas spēkā no 2020.gada 1.janvāra.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.