foto: Shutterstock
Ko mobilo telefonu izstarotā radiācija nodara bērna smadzenēm
Esi vesels
2019. gada 18. marts, 06:58

Ko mobilo telefonu izstarotā radiācija nodara bērna smadzenēm

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Pusaudži nepārtraukti lieto savus mobilos telefonus un citas mobilās ierīces, bet radiācija, ko izstaro šīs ierīces, iespējams, ietekmē viņu atmiņu un sekmes mācībās – tā liecina kāds jauns pētījums.

Pētnieki no Šveices Tropisko slimību un sabiedrības veselības institūta (Swiss Tropical and Public Health Institute) apgalvo, ka jau gada laikā, kopš pusaudži sāk lietot mobilo telefonu, viņiem var novērot atmiņas pasliktināšanos.

Elektromagnētiskie lauki (EML), ko rada mobilie telefoni, ietekmē neverbālo jeb tēlaino atmiņu, par ko atbild smadzeņu labā puse. Un visvairāk riskam ir pakļauti pusaugu labroči, kas bieži izmanto telefonu zvanīšanai, savukārt tiem, kas mobilo telefonu lieto, lai rakstītu īsziņas vai veiktu ierakstus rakstīšanai sociālajos tīklos, atmiņa pasliktinās “nebūtiski”.

Pētnieki analizēja 700 pusaudžus, kas bija 12–17 gadu veci, un novērtēja viņu atmiņu un mobilā telefona lietošanas paradumus. Kā teica pētnieks Martins Roslijs, kas vadīja pētniecības grupu HERMES, kura analizēja, kā mobilo telefonu lietošanas paradumi ietekmē pusaudžu veselību, radiofrekvenču elektromagnētiskais lauks, ko smadzenes uztver, patiešām ir atbildīgs par tēlaino atmiņu.

Šie secinājumi apstiprina kāda lielāka, 2015. gadā veikta, pētījuma rezultātus. Toreiz pētījumā tika iesaistīti aptuveni 1400 pusaudži, un arī tajā pētnieki konstatēja saistību starp EML un atmiņas pasliktināšanos.

Un lai gan apkārtējā vidē mēs esam pakļauti daudz spēcīgāka EML ietekmei, piemēram, ja uzturamies mobilo sakaru torņu apkārtnē un bezvadu ierīču tuvumā, vistiešāk mūs ietekmē radiācija no mobilajiem telefoniem, it īpaši, ja smadzenes vēl tikai attīstās.