foto: LETA
Ārstu atalgojuma pieaugums VM kapitālsabiedrībās svārstīsies no 9% līdz 20%
Ilustratīvs foto.
Esi vesels
2019. gada 13. marts, 15:30

Ārstu atalgojuma pieaugums VM kapitālsabiedrībās svārstīsies no 9% līdz 20%

Jauns.lv / LETA

Ārstu atalgojuma pieaugums Veselības ministrijas (VM) kapitālsabiedrībās svārstīsies no 9% līdz 20%, šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas un Publisko izdevumu un revīzijas komisijas kopsēdē sacīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Viņa skaidroja, ka par vidēji 20% tika palielinātas mediķu algu minimālās likmes, tomēr faktiskais algas pieaugums mediķiem ir mazāks, jo vairumā ārstniecības iestāžu nemaz nav cilvēki, kuri strādā par minimālo likmi. Ministre norādīja, ka šī iemesla dēļ "nolasītais" atalgojuma palielinājums par 20% nav noticis.

Kā liecina Veselības ministrijas (VM) dati, pērn ministrijas kapitālsabiedrībās nodarbināto ārstu faktiskā vidējā mēnešalga bija par 11% līdz 51% lielāka nekā Ministru kabineta (MK) noteikumos noteiktā. Tikmēr šogad ārstu vidējā mēnešalga plānota par 4% līdz 39% lielāka nekā minimālā noteiktā.

Arī māsu atalgojuma pieaugums šogad varētu svārstīties no 9% līdz 20%. Pērn ministrijas kapitālsabiedrībās nodarbināto māsu faktiskā vidējā mēnešalga bija par 1% līdz 42% lielāka nekā minimālā noteiktā samaksa. Šogad ministrijas kapitālsabiedrībās nodarbināto māsu vidējā mēnešalga plānota par 0,5% līdz 35% lielāka nekā minimālā noteiktā.

Tikmēr māsu palīgu mēnešalgas palielinājums svārstās no 10% līdz 20% apmērā. Pērn ministrijas kapitālsabiedrībās nodarbināto māsu palīgu faktiskā vidējā mēnešalga bija līdz 32% lielāka nekā minimāli noteikts. Turklāt šogad ministrijas kapitālsabiedrībās nodarbināto māsu palīgu vidējā mēnešalga plānota līdz 29% lielāka nekā minimālā noteiktā.

Viņķele informēja, ka patlaban mediķiem ir ļoti neviendabīga un sadrumstalota atalgojuma sistēma, kas arī būs viens no VM turpmākajiem darbiem. Viņķele iecerējusi esošo atalgojuma sistēmu padarīt saprotamāku un vieglāk izsekojamu.

Vienlaikus ministre atgādināja, ka Nacionālā veselības dienesta līgumā iestrādāts nosacījums, ka finansējums novirzāms darba samaksas palielināšanai tām ārstniecības personām, kurām darba samaksa nepārsniedz četras vidējās mēnešalgas tautsaimniecībā.

Pēc Viņķeles teiktā, šogad atlīdzības palielināšanai tiks atvēlēti kopumā 103,6 miljoni eiro, tostarp 70,7 miljoni eiro novirzīti atalgojuma palielināšanai veselības aprūpes pakalpojumu tarifā, 19,33 miljoni eiro - virsstundu apmaksai, 2,22 miljoni eiro - rezidentu atalgojuma palielināšanai, 9,27 miljoni eiro - atalgojuma palielināšanai VM padotības iestādēs strādājošajiem mediķiem, tostarp Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā strādājošajiem, bet vēl 2,05 miljoni eiro - atalgojuma palielināšanai citu resoru mediķiem.