foto: Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests
38 gadus jauns vīrietis, pēkšņas mokošas sāpes un pat atdzīvināšana. Maldīgi domāt, ka infarkts skar tikai seniorus
Ilustratīvs foto.
Dzīvības loterija
2019. gada 12. marts, 18:18

38 gadus jauns vīrietis, pēkšņas mokošas sāpes un pat atdzīvināšana. Maldīgi domāt, ka infarkts skar tikai seniorus

Jauns.lv / LETA

Pirms pāris nedēļām darbadienas rītā ap pulksten deviņiem uz ārkārtas tālruni Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests saņēma zvanu: palīdzība nepieciešama kādam jaunam vīrietim. Pēkšņas asas, mokošas sāpes krūtīs, elpas trūkums un svīšana – sūdzības liecināja par infarktu.

Tuvākā mediķu brigāde nekavējoties ierodas notikuma vietā un uzsāk sniegt palīdzību. Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, pacienta elektrokardiogrammas pieraksts īsā mirklī nonāk dienesta Operatīvā vadības centra galvenā dežūrārsta un dienesta Specializētās medicīnas centra kardiologa rīcībā. Ārstu lēmums ir pēc iespējas ātri nogādāt pacientu invazīvās kardioloģijas laboratorijā (šoreiz tuvākā ir Rīgā) neatliekamas manipulācijas veikšanai, lai glābtu jauno vīrieti. Dienesta ārsti attālināti no Rīgas telefoniski sniedz atbalstu izsaukuma vietā esošajai brigādei pacienta stāvokļa stabilizēšanai. Vienlaikus slimnīcai tiek nodota ziņa par kritiskā stāvoklī esošu pacientu un viņu tur jau gaida.

Līdz Rīgai gandrīz simts kilometru. Brigādes šoferis brauc iespējami ātri, taču pa ceļam rodas sarežģījumi. Jaunais vīrietis mediķu automašīnā pēkšņi pārstāj elpot, apstājas sirdsdarbība. Auto nekavējoties tiek apturēts, un abi ārsta palīgi uzsāk atdzīvināšanas pasākumus. Pēc dažām minūtēm pacients atgūstas un uz mediķa jautājumu par pašsajūtu atbild vienā vārdā: “Draņķīgi!” Lai gan šī atbilde nešķiet tā labākā, taču izteikti vārdi vieš cerību.

Burtiski vēl pēc dažām minūtēm piebrauc arī intensīvās terapijas brigāde, kuru Operatīvās vadības centrs nosūtījis palīgā. Ārsti pārņem pacientu savā mašīnā un turpina ceļu uz Rīgu, bet pirmā mediķu brigāde atgriežas atpakaļ savā punktā un ir gatava operatīvi reaģēt uz jauniem izsaukumiem. Intensīvās terapijas brigāde, nepārtraukti uzraugot pacienta veselības rādītājus, vidēji smagā, tomēr stabilā stāvoklī nogādā viņu slimnīcā, kur tiek veikta neatliekama manipulācija.

Pēc sešu dienu ārstēšanās klīnikā jaunais vīrietis jau ir atgriezies mājās.

No tā, vai laikus atpazīsi infarktu, un tā, cik ātri tiks sniegta palīdzība, atkarīga cilvēka iespēja izdzīvot un turpmākā dzīves kvalitāte. Atpazīsti infarkta pazīmes un rīkojies! Par infarktu var liecināt pēkšņas dedzinošas, žņaudzošas, spiedošas vai plēsošas sāpes krūtīs, kas var izstarot uz citām ķermeņa daļām; elpas trūkums un svīšana; pārmērīgs nogurums un vemšana. Šādos brīžos nekavējoties zvani uz ārkārtas tālruni 113!