foto: Shutterstock
Biežākie iemesli, kāpēc asiņo deguns
2019. gada 17. janvāris, 06:45

Biežākie iemesli, kāpēc asiņo deguns

Sandra Puntule

"100 Labi Padomi"

Nejaušs sitiens ar bumbu sportojot, stipras iesnas vai ilgstoša atrašanās sausā gaisā – tas viss var izraisīt deguna asiņošanu. Ir būtiski saprast, kāds ir asiņošanas cēlonis, jo no tā atkarīgs, cik nopietna ārstēšanās ir nepieciešama, skaidro ģimenes ārste Aija Dreiska-Volkova.

Biežākie deguna asiņošanas iemesli:

  • kairinājums vai ievainojums;
  • galvaskausa vai deguna pēcoperācijas periods; slimības (tostarp augsts asinsspiediens); medikamentu lietošana, piemēram, aspirīns, klopidogrels, varfarīns.

Ko darīt, ja deguna asiņo?

  • Apsēdies krēslā, noliec galvu uz leju, lai nepieļautu asins nokļūšanu kaklā. Nekādā gadījumā negulies uz muguras, lai novērstu asins tecēšanu, – tā vari aizrīties. Galvu turot uz leju, ļoti lēni un mierīgi izšņauc degunu. Šādā pozīcijā vajadzētu palikt apmēram 15 minūtes. Kad asiņošana būs beigusies, sāpju un pietūkuma samazināšanai pie deguna pieliec salvetē ietītu ledu vai aukstu priekšmetu.
  • Ja deguna asiņošana ir apjomīga un regulāra, noteikti nepieciešams griezties pie sava ģimenes ārsta, lai noskaidrotu asiņošanas iemeslus un uzsāktu ārstēšanos.

Svarīgi! Ja deguna asiņošana ir bieža parādība, vēlams izvairīties no karstuma procedūrām – pirts, karstas vannas vai solārija. Tāpat jāizvairās no ķīmisku vielu un regulāras cigarešu dūmu ieelpošanas, savukārt sausās telpās vajadzētu izmantot gaisa mitrinātāju.