foto: Shutterstock
Šis un tas par zivīm: zivju eļļa dara labu (un neko) jūsu sirdij
2019. gada 16. janvāris, 06:30

Šis un tas par zivīm: zivju eļļa dara labu (un neko) jūsu sirdij

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Jau trešo reizi trīs gadu laikā apjomīgā pētījumā secināts, ka zivju eļļas uztura bagātinātāji nepasargā no sirds slimībām vai insulta. Vienlaikus citā pētījumā zinātnieki nākuši klajā ar atklājumu, ka, ēdot zivis un tādējādi uzņemot garo ķēžu Omega 3 taukskābes, cilvēki dzīvo ilgāk un viņiem samazinās sirdslēkmes risks.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pretrunīgo pētījumu, kas piesaista uzmanību ar zivju eļļas uztura bagātinātāju noliegšanu, veikuši Kokreina grupas zinātnieki (Cochrane group). Pētnieki pārskatīja 79 iepriekš publicētus pētījumus, kopumā aptverot vairāk nekā 112 000 cilvēku, un secināja, ka nav atšķirības starp cilvēkiem, kuri papildus ar uztura bagātinātājiem uzņem Omega 3 taukskābes, un tiem, kas to nedara, – iespējamība piedzīvot sirds slimības un nomirt ir vienāda.

Uztura bagātinātāji satur eikozānpentaēnskābi un dokozaheksaēnskābi, garo ķēžu Omega 3 taukskābes, kas ir arī treknās zivīs, un šos uztura bagātinātājus lieto, lai samazinātu sirds slimību risku.

Neliels aizsargājošs efekts piemīt citam Omega 3 taukskābju veidam – alfa linolēnskābei, kas ir augos, riekstos un sēklās.

Pētnieki atzina, ka, uzņemot uztura bagātinātājus, “parādās neliela vai neparādās nekāda atšķirība”, ja vērtē risku saslimt ar sirds asinsvadu slimībām, piedzīvot insultu vai nomirt sirdsdarbības traucējumu dēļ.

Pie gluži citiem secinājumiem nonākusi pētnieku grupa Ķīnā, kas aptvērusi vēl lielāku cilvēku skaitu – 421 000 iedzīvotāju. Pētnieki secināja, ka garo ķēžu Omega 3 taukskābes pasargā no sirds slimībām, kam var būt letāls iznākums, – vīriešiem risks sarūk par 15 %, bet sievietēm – par astoņiem procentiem.

Pētnieki no Džedzjanas Universitātes Medicīnas skolas arī secinājuši, ka zivju ēšana par sešiem procentiem samazina vēža risku, par divdesmit – fatālu plaušu slimību un par 37 % – risku mirt no hroniskas aknu kaites.

Labvēlīgais efekts gan atkarīgs no tā, kā zivis pagatavo. Cilvēkiem, kas ēda vienīgi ceptas zivis, varbūtība ciest no sirds slimībām bija tikpat liela kā tiem, kas zivis neēda vispār. Tas nozīmē, ka zivju ēšana veselību pozitīvi iespaido vien tādā gadījumā, ja tās pagatavo citādi, nevis cep uz pannas.