foto: LETA
Viņķele: "Veselības aprūpes likums ir nepareizs pēc būtības"
Veselības ministra amata kandidāte Ilze Viņķele.
Esi vesels
2019. gada 9. janvāris, 15:10

Viņķele: "Veselības aprūpes likums ir nepareizs pēc būtības"

Jauns.lv

“Ja palūkojas uz to, kad šo likumu rakstīja, tad mana prognoze izrādījās ļoti precīza, jo jau vasarā teicu, ka likuma spēkā stāšanos atliks,” RīgaTV 24 raidījumā “Preses klubs” pauda Veselības ministra amata kandidāte Ilze Viņķele.

Viņa norāda, ka jau radot šo likuma regulējumu bija skaidrs, ka to nevarēs ieviest tehnisku iemeslu dēļ un, viņasprāt, tas nemaz nav pareizs pēc tā būtības. 

Viņķele uzskata, ka ikviens Latvijas iedzīvotājs maksā nodokļus un ir jāmeklē citi risinājumi, kā audzēt veselības aprūpes nozares budžetu: “Veselības aprūpi Latvijā finansē no pamatbudžeta. Pamatbudžetā satek dažādi nodokļi – pievienotās vērtības nodoklis (PVN), akcīze, nodevas… Latvijā nav tādu cilvēku, kas nemaksā nodokļus. Visi šādā vai tādā veidā ar savu devumu kaut vai caur maizes klaipa pirkšanu sanes kopējo budžetu.”

“Sakiet man lūdzu, kādēļ mēs pēkšņi izlēmām vienu nodarbināto grupu aplaimot ar paaugstinātām sociālās apdrošināšanas iemaksām, bet citas tik pat legāli nodarbinātas grupas, piemēram, mikrouzņēmējus pasludinām par sliktajiem un nodokļu nemaksātājiem?” retoriski vaicāja Viņķele. 

“Šī pseido apdrošināšana nav ne taisnīga, ne solidāra, ne tā arī atrisina finansējuma problēmu. Līdz ar to, manuprāt, mazākais, ko var darīt, ir šī likuma spēkā stāšanos apturēt līdz 1. jūnijam un tad mēģināt nošķirt divas dažādas lietas: kā mēs finansēsim veselības aprūpi un kā dabūsim pieaugumu,” pauda Veselības ministra amata kandidāte.