foto: Pexels.com
Piedaloties īpatnējā spāņu Jaungada tradīcijā, aizrijoties ar vīnogām, miris trīsgadīgs puisēns
Ilustratīvs foto.
2019. gada 3. janvāris, 15:15

Piedaloties īpatnējā spāņu Jaungada tradīcijā, aizrijoties ar vīnogām, miris trīsgadīgs puisēns

Jauns.lv

Spānijā kādu ģimeni svētku laikā piemeklēja traģēdija - viņu trīsgadīgais dēliņš miris pēc tam, kad aizrijies, cenšoties izpildīt spāņu Jaungada tradīciju - pulkstenim sitot pusnakti, katrā sitienā apēst pa vīnogai, ziņo spāņu medijs "The Local".

Nelaime notikusi netālu no Spānijas pilsētas Hihonas, kādā Ekvadoras imigrantu ģimenē. Vecāki, neapzinoties bīstamību, savam trīsgadniekam steigā devuši vīnogas. Mazuli uz slimnīcu nogādāja policija, kura saņēma satrauktu zvanu no vecākiem ar informāciju, ka viņu mazulis neelpo un viņam nav pulsa. Ārsti slimnīcā stundu cīnījās par puisēna dzīvību. Diemžēl nesekmīgi.

Jaungada tradīcija ar vīnogu ēšanu pusnaktī spāņu vidū ir ļoti izplatīta, tomēr parasti vecāki šajās darbībās neiesaista tik mazus bērnus. Aizrīšanās ar vīnogām ir trešais biežākais bērnu nosmakšanas iemesls uzreiz pēc aizrīšanās ar saldumiem un hotdogiem.

Bērni, kuri ir jaunāki par pieciem gadiem, ir īpaši pakļauti nosmakšanas riskam, jo viņu elpceļi un zobi vēl nav attīstījušies, viņiem nav izstrādājies rīšanas reflekss, kā arī viņu uzmanību ir viegli novērst no ēšanas. Vīnogas bieži vien ir lielākas, nekā bērnu elpceļi, turklāt to gludā virsma, atšķirībā no citiem maziem pārtikas produktiem, piemēram, riekstiem, ļauj tām pilnībā nobloķēt elpceļus un atklepot tās ir ļoti grūti.

Ārsti gadiem atgādina tradīcijas piekopējus, ka ir jāatcerās visi riski. Vēlams ēst ogas bez kauliņiem, pat nomizot tās. Maziem bērniem vīnogas ir jādod sagrieztas. Neskaitot bērnus, īpaša uzmanība aizrīšanās riskam jāpievērš arī senioriem virs 65 gadiem.

Tēmas